Moldavská vláda požiadala OSN o pomoc s odsunom ruských vojakov

TA3 TASR
24.8.2017 07:00

Moldavská vláda vyzvala OSN, aby bola na septembrovej schôdzi Valného zhromaždenia prerokovaná možnosť stiahnutia ruských vojakov z moldavského separatistického regiónu Podnestersko. Oznámila to v stredu spravodajská stanica Slobodná Európa.

Moldavská vláda požiadala OSN o pomoc s odsunom ruských vojakov
ILU FOTO SITA/AP

Vojaci sa už mali stiahnuť

Predseda moldavského parlamentu Andrian Candu na sociálnych sieťach potvrdil, že list s touto žiadosťou odovzdal OSN stály vyslanec Moldavska pri tejto organizácii Victor Moraru.
"Už 25 rokov nás Ruská federácia pod zásterkou mierotvornej misie zastrašuje rozmiestňovaním svojich vojakov a výzbroje na území našej krajiny," napísal Candu.

Rusko udržuje v Podnestersku približne 2000 svojich vojakov, ktorí tam podľa Moskvy strážia značné armádne zásoby pochádzajúce zo sovietskej éry a dohliadajú na krehké prímerie, ktorým sa ukončil krvavý konflikt medzi moldavskými vládnymi silami a podnesterskými separatistami.

Kremeľ sa v roku 1999 na summite Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe zaviazal, že ruskí vojaci sa stiahnu z Podnesterska do roku 2002.

Prezident návrh kritizoval

Prorusky zameraný moldavský prezident Igor Dodon, ktorý so svojou proeurópskou vládou nemá dobré vzťahy, tento návrh ostro skritizoval. Podľa neho je ruská "mierotvorná" misia úspešná a musí sa v nej pokračovať. Vládu vyzval, aby vyvinula tlak na obnovenie dlhodobo pozastavených mierových rokovaní s Podnesterskom.

Región s prevažne rusky hovoriacim obyvateľstvom vyhlásil nezávislosť od Moldavska v roku 1990 z obáv, že Kišiňov sa bude v budúcnosti usilovať o zjednotenie so susedným, kultúrne i jazykovo blízkym Rumunskom. Veľká časť Moldavska bola v medzivojnovom období súčasťou Rumunska.

V poradí 72. schôdza Valného zhromaždenia OSN sa začne 12. septembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok