Výnimočná mexická maliarka Frida Kahlo sa narodila pred 110 rokmi

TA3 ČTK
6.7.2017 11:12

Mladosť mexickej maliarky Fridy Kahlo, ktorá sa narodila pred 110 rokmi, sprevádzalo viacero tragických udalostí - prekonala detskú obrnu a v osemnástich rokoch sa vážne zranila pri nehode autobusu. Musela podstúpiť niekoľko operácií a silné bolesti a depresie spôsobené ťažkým úrazom ju prenasledovali až do konca života.

Počas rekonvalescencie sa Kahlo začala viac venovať výtvarnému umeniu. Maľovala portréty a autoportréty v štýle pôvodného mexického ľudového umenia. Inšpiráciou jej bol aj vlastný život vrátane veľmi osobných skúseností a zážitkov. Celým menom Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón miešala v tvorbe mexickú kultúru s prvkami realizmu, symbolizmu a surrealizmu. Ako mnohí surrealistickí umelci, aktívne podporovala komunizmus.

Bola ženou o mnoho rokov staršieho výrazného mexického maliara Diega Riveru. Prežili spolu fatálny vzťah plný obojstrannej nevery, ale aj znovuobjevovaného súznenia. Kahlo bola aj milenkou komunistického revolucionára Leva Trockého.

Vytvorila 143 malieb, z ktorých 55 sú autoportréty. Na otázku, prečo ich maľuje tak veľa, odpovedala: "Pretože veľa času trávim sama, pretože ja som subjekt, ktorý poznám najlepšie." Výtvarníčku celosvetovo preslávila na filmovom plátne herečka Salma Hayek vo filme Frida.

Frida Kahlo zomrela v júli 1954, krátko po svojich 47. narodeninách v La Casa Azul, kde sa aj narodila. Teraz je z jej "modrého domu" múzeum, ktoré každý mesiac priláka tisíce návštevníkov. Jej maľby sa v súčasnosti predávajú za milióny dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok