SNS ocenila neobvyklý spôsob rokovania vlády, Fica podporí

TA3 SITA TASR
23.8.2017 09:35

Robert Fico sa rozhodol pre neobvyklý spôsob rokovania vlády, "per rollam", teda písomne formou obežníka. Ministri sa fyzicky nestretli v budove Úradu vlády, ale rokovací materiál im doručili. SNS, ktorá nechcela vládu až do vyriešenia sporov v koalícii, toto gesto ocenila. KDH naopak spôsob "per rollam" skritizovalo.

SNS ocenila neobvyklý spôsob rokovania vlády, Fica podporí
SITA

Program sa zúžil na jediný bod

Podľa viacerých zdrojov bolo toto riešenie kompromisnou reakciou na to, že predseda SNS Andrej Danko pohrozil odchodom z koalície, pokiaľ sa vláda v stredu zíde. Pôvodne šesťbodový program sa zúžil na jediný bod, o čom informoval premiér Robert Fico v písomnom stanovisku - išlo o získanie mandátu vlády pred schôdzkou s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v rakúskom Salzburgu.

Slovenská národná strana podľa predsedu poslaneckého klubu Tibora Bernaťáka oceňuje, že premiér nezvolal vládu, ako ho o to žiadali národniari. Ako povedal, ministri za SNS mandát pre premiéra podporia.

Vo štvrtok bude podľa Bernaťáka zasadať rozšírené Predsedníctvo SNS aj s účasťou členov poslaneckého klubu strany v NR SR. To sa bude zaoberať situáciou v koalícii, ktorá vznikla po vypovedaní Koaličnej zmluvy zo strany SNS 7. augusta a odvolaním ministra školstva Petra Plavčana predsedom vlády, ktoré podľa informácií agentúry SITA Andrej Danko označuje za verejnú popravu.

Podľa Bernaťáka to po nútenej abdikácii Plavčana v poslaneckom klube vrie, pretože členovia klubu SNS podporili ministra práce Jána Richtera pri odvolávaní opozíciou v parlamente, aj keď s nevôľou. „Poslanci SNS sa však vtedy správali zodpovedne ku koalícii,“ konštatoval Bernaťák.

Predseda SNS Andrej Danko vypovedal pred dvoma týždňami Koaličnú zmluvu a žiada zmeny vo fungovaní koalície. Odvtedy sú vzťahy v koalícii napäté.

Lídri koalície by sa mali stretnúť a rokovať o ďalšom spoločnom fungovaní v piatok. Národniari podľa predsedu poslaneckého klubu Tibora Bernaťáka preto požiadali o presun rokovania vlády, aby sa všetky nejasnosti vysvetlili a aby následne mohla vláda riadne rokovať.

KDH: Fico porušuje rokovací poriadok

Predseda vlády podľa KDH porušuje rokovací poriadok vlády, nakoľko ten pripúšťa v článku 10 rokovanie "per rollam" - na diaľku, ale za mimoriadnych okolností. Zápas dvoch predstaviteľov politických strán takúto okolnosť vraj nepredstavuje.

"Zároveň treba pripomenúť, že jeden zo základných atribútov demokracie je diskusia, a tá pri hlasovaní per rollam nie je zabezpečená," povedal podpredseda KDH Pavol Zajac. Andrejovi Dankovi v tejto súvislosti odporučil využiť ustanovenia článku 10 a odseku 1 rokovacieho poriadku vlády, ktorý hovorí, že ak niektorý člen vlády vznesie námietku voči návrhu, o ktorom sa má hlasovať per rollam, musí sa o návrhu rokovať na zasadnutí vlády.  "Stačí, že niektorý z ministrov za SNS vznesie takúto námietku a rokovanie per rollam o danom návrhu nie je možné. Sme zvedaví, ako sa Andrej Danko rozhodne," dodal Zajac.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok