SNS prezradila, ako si predstavuje trináste a štrnáste platy

TA3 SITA
22.8.2017 12:33

Trináste a štrnáste platy oslobodené od daní a odvodov, ktoré presadzuje Slovenská národná strana, by mali zamestnávatelia vyplácať najviac v sume mesačnej hrubej mzdy zamestnanca.

SNS prezradila, ako si predstavuje trináste a štrnáste platy
TASR/Martin Baumann

Vyplácanie bude nepovinné

Ako uvádza SNS, takto stanoveným stropom by sa zabránilo špekulatívnym vyplácaniam odmien bez určenej výšky. "Ak zmena prejde, tak vždy 15. v mesiaci, v prípade trinásteho platu v decembri a štrnásteho platu v júni, si zamestnanec prilepší o vyšší čistý príjem," informovali národniari.

Vyplácanie trinástych a štrnástych platov pritom pre zamestnávateľov nemá byť povinné. "Nebojím sa toho, že seriózny zamestnávateľ odmenu nevyplatí. Pre neho je to funkčný nástroj na udržanie si zamestnanca a navyše, zamestnanec tak dostane vyšší čistý príjem, keďže odmena bude oslobodená od odvodov," uviedol predseda SNS Andrej Danko.

Motivácia pre zamestnávateľa

Trináste a štrnáste platy budú podľa SNS motivačným nástrojom pre zamestnávateľa ako si udržať svojho kvalitného zamestnanca. Predstavitelia strany o tom debatovali na pracovných stretnutiach s podnikateľskou obcou, ktorú zastupovali Slovenský živnostenský zväz, Republiková únia zamestnávateľov a Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR. Podnikateľská obec podľa SNS novinku v rámci systematizácie odmien privítala.

"Keďže sa krajine darí, je namieste uvažovať o tom, že trináste a štrnáste platy budú oslobodené od daní a odvodov,“ tvrdí Danko.

Ako pre uviedol tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták, RÚZ nesúhlasí so zneužívaním pracovnej legislatívy na politické účely a na zbieranie politických bodov. Pri hodnotení zámeru SNS je zdržanlivý. "Na to, aby sme sa k návrhu vedeli vyjadriť, musíme vidieť jeho paragrafové znenie," povedal. Zdôraznil, že zamestnávatelia potrebujú do sociálneho dialógu vniesť odbornosť, a nie politikárčenie a vytĺkanie politického kapitálu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok