Pre hrozbu rádioaktívnej bomby evakuovali americký prístav

TA3 ČTK
15.6.2017 09:33

Americké mesto Charleston mohla podľa úradov ohroziť rádioaktívna, takzvaná špinavá bomba. Pre podozrenie, že sa nachádza na palube lode Maersk Memphis, evakuovali mestský prístav. Úrady neskôr poplach odvolali, nebezpečenstvo vraj nehrozí.

Špinavá bomba obsahuje nálož s rádioaktívnym materiálom, ktorý v prípade výbuchu zamorí široké okolie. Prepravná spoločnosť Maersk Line uviedla, že ju o povahe nebezpečenstve informovala americká pobrežná stráž. Firma preto okamžite nechala posádku opustiť palubu.

Pobrežná stráž v tlačovom vyhlásení oznámila, že na možnú hrozbu ju upozornili o ôsmej večer miestneho času (o druhej ráno nášho času), čo bolo podľa portálu vesselfinder.com zhruba dve hodiny pred očakávaným príchodom lode. Kontajnerová nákladná loď Maersk Memphis priplávala do Charlestonu z amerického prístavu v Newarku, predtým podľa webu Maersk Line kotvila okrem iného v ománskom prístavnom meste Salála.

O tom, že nebezpečenstvo nehrozí a že mimoriadne opatrenia odvolali, informovala pobrežná stráž na svojom Twitteri. Človeka, ktorý túto falošnú informáciu nahlásil, už zadržali a vypočúvajú ho.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok