Špekulácie sa nepotvrdili, rozhovory o Brexite sa začnú načas

TA3 ČTK TASR
12.6.2017 10:09

Volebné fiasko britských konzervatívcov nebude dôvodom veľkého odkladu začiatku rokovaní o Brexite. Ostrovania sa tak rozhodli napriek tomu, že Európa naznačovala, že akceptuje prípadný odklad. Londýn síce pripúšťa možný odklad, ide však len o jeden týždeň.

Podpora pre Mayovú

Formálne rokovania o odchode Británie z Európskej únie sa zrejme nezačnú presne 19. júla, ako sa predpokladalo, ale odklad má trvať len týždeň. V rozhovore s televíziou Sky News to vyhlásil britský minister pre Brexit David Davis, ktorý ešte v ranných hodinách hovoril o 19. júni ako o začiatku rokovaní.

Davis zdôvodnil odklad termínu tým, že v rovnakom termíne chce vláda predstaviť svoj politický program a kráľovná Alžbeta II. vystúpi s prejavom k novozvolenému parlamentu. Neskôr ale britská vláda oznámila, že prejav kráľovnej odložila. Minister zároveň vyjadril otvorenú podporu pre premiérku Mayovú a odmietol názor exministra financií Georgea Osborna, ktorý po minulotýždňových parlamentných voľbách uviedol, že Mayová je politicky "odsúdená na smrť".

Zameria sa na práva občanov

Konzervatívna strana vo voľbách nezískala potrebnú väčšinu v parlamente a bude sa musieť spoľahnúť na podporu Demokratickej unionistickej strany v Severnom Írsku. Davis v tejto súvislosti oznámil, že vládny kabinet nemá v úmysle prijať vízie DUP v otázkach, ako sú potraty či manželstvá osôb rovnakého pohlavia.

"Nepreberáme ich názory, neprijímame ich politiku," spresnil Davis a dodal, že povinnosťou novej vlády je dodržiavať svoje záväzky voči britskému ľudu. Davis zároveň potvrdil, že on sám sa bude podieľať na detailných diskusiách o "rozvode" s EÚ, zatiaľ čo premiérka Mayová bude zastupovať záujmy Spojeného kráľovstva na "veľkých rokovaniach" s lídrami členských krajín Únie.

Upozornil, že občania z krajín EÚ žijúci v Británii sa nemusia obávať situácie, ktorá nastane po Brexite. "Sú ľudia vo Veľkej Británii, ktorí sa obávajú, že nebudú môcť zostať tu, a sú Briti žijúci v Španielsku, ktorí sa obávajú, že nebudú môcť zostať tam. Tieto obavy sú nezmyselné," uviedol Davis a spresnil, že je v záujme britskej strany, aby tieto problémy boli vyriešené čo najskôr.

V hre je budúcnosť krajiny

Podľa slov Davisa hneď v úvodných častiach rokovaní o Brexite sa okrem práv občanov ocitne aj záležitosť finančného vyrovnania sa Londýna so zvyškom EÚ, ako aj budúci štatút hranice medzi Írskom a Severným írskom. Vlády ostatných 27 členských krajín EÚ sú znepokojené perspektívou neúspechu rokovaní o Brexite, čo by mohlo viesť k faktickému ukončeniu členstva Spojeného kráľovstva v Únii k 30. marcu 2019 - v súlade s článkom 50 Lisabonskej zmluvy.

Bez dohody o podmienkach "rozvodu" by však vznikla právna neistota pre európskych občanov i firmy pôsobiace v Británii, čo by znemožnilo uzavretie  rýchlej dohody o voľnom obchode medzi oboma stranami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok