Nukleárnu vojnu neprežije nik, povedal Putin známemu režisérovi

TA3 ČTK
7.6.2017 12:17

Apokalypsa, kinematografia ale aj sprchovanie sa s homosexuálmi. Aj to boli témy rozhovoru, ktorý s Vladimirom Putinom viedol známy americký režisér Oliver Stone. Ten čelí kritike, že mal byť voči ruskému prezidentovi kritickejší.

Nukleárnu vojnu neprežije nik, povedal Putin známemu režisérovi
reprofoto twitter.com@SHO_Docs

Rozhovor v štyroch dieloch

Nukleárnu vojnu medzi Ruskom a Spojenými štátmi by podľa ruského prezidenta Putina "neprežil nik". Putin v rozhovore s americkým režisérom Stoneom vyhlásil, že nestráca nádej na zlepšenie vzťahov s USA. "To je možné vždy, dokiaľ nás neodnesú na cintorín," poznamenal.

Úryvok z rozhovoru zverejnila televízia Showtime, ktorá celé interview odvysiela v štyroch dieloch medzi 12. a 15. júnom. V predchádzajúcich úryvkoch Putin rozprával, ako navrhoval americkému prezidentovi Billovi Clintonovi popremýšľať o vstupe Ruska do Severoatlantickej aliancie alebo ako hájil Edwarda Snowdena, že nie je zradca.

Pozreli si čiernu komédiu

Putin si podľa serveru Variety.com počas prípravy na rozhovor spolu so Stoneom pozrel čiernu komédiu režiséra Stanleyho Kubricka Dr. Divnovláska alebo Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu. Témou filmu je práve jadrový konflikt medzi USA a Sovietskym zväzom, vyvolaný paranoidným generálom. Film, natočený v roku 1964, sa stal kultovou satirou na studenú vojnu.

"V horúcej vojne by USA vyhrali?" opýtal sa Stone Putina. "Myslím, že by to nikto neprežil," odpovedal podľa ruských agentúr Putin. Putin na tomto filme ocenil okrem iného predvídavosť režiséra z technického hľadiska. "Od tých čias sa toho veľa nezmenilo. Jediný rozdiel je v tom, že moderné systémy sú ešte dokonalejšie a zložitejšie. Ale myšlienky odvetného úderu a nemožnosti kontroly sú naďalej presné. Je to ešte zložitejšie, ešte nebezpečnejšie," povedal ruský vodca.

Odpovedal na nezvyčajné otázky

Stone po projekcii filmu daroval Putinovi DVD s týmto dielom. Putin sa potom vrátil, aby Stoneovi ukázal, že dostal len obal, v ktorom DVD chýba. "Typický americký darček," žartoval Putin podľa serveru Newsru.com. Ruský prezident v rozhovore tiež kritizoval NATO, ktoré podľa neho len ustavične hľadá nepriateľov, aby obhájilo svoju existnciu, napriek tomu, že Sovietsky zväz a sovietsky blok už zanikli.

Stone sa Putina tiež spýtal, či by mal problém sa v ponorke osprchovať s gayom. "Nešiel by som s ním do sprchy," povedal Putin s vysvetlením, že by nechcel dotyčného "provokovať""Ale ako viete, som majster bojového umenia. Ako hlava štátu stále verím, že mojou povinnosťou je brániť tradičné a rodinné hodnoty. Prečo? Pretože z homosexuálnych zväzkov nebývajú deti," povedal a dodal, že podpora pôrodnosti a rodín v Rusku neznamená súhlas s "prenasledovaním kohokoľvek".

Recenzent serveru The Daily Beast vyjadril poľutovanie nad tým, že rozhovor s Putinom nerobil niekto kritickejší ako Stone. Ten totiž Putina často ospevoval aj vo svojich predchádzajúcich dielach a tak nový štvrodielny seriál nie je ničím iným, ako poľudštovaním uctievaného hrdinu a zatracovaním Ameriky. A niekdajší dôstojník KGB sa v ponúknutom priestore "otáča viac ako Trumpov príčesok v tornáde".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok