Prezident Slovinska pricestuje na dva dni na Slovensko

SITA
12.4.2012 08:17

Prezident Slovinskej republiky Danilo Türk s manželkou Barbarou Miklič Türk pricestuje dnes na dvojdňovú oficiálnu návštevu Slovenska. Slovinský prezident príde na pozvanie prezidenta SR Ivana Gašparoviča.

Prezident Slovinska pricestuje na dva dni na Slovensko
SITA

Návšteva je recipročná, nadväzuje na oficiálnu návštevu Ivana Gašparoviča v Slovinsku v marci 2010. Prezidentov čaká v sídle hlavy štátu doobeda rokovanie, potom sa zúčastnia na Ekonomickom fóre v bratislavskom hoteli Bôrik.

Rokovania prezidentov Slovenska a Slovinska v Bratislave by mali potvrdiť bezproblémový politický dialóg oboch krajín a vyslať ďalší impulz na zintenzívnenie dvojstrannej hospodárskej spolupráce. "K tomu má prispieť aj podnikateľské fórum za účasti slovenských a slovinských podnikateľov. Blízkosť až totožnosť stanovísk SR a Slovinska k mnohým aktuálnym otázkam európskej agendy, ako je napríklad dlhová kríza v eurozóne, západný Balkán, východné susedstvo, energetická bezpečnosť, vytvára predpoklady pre plnohodnotný dialóg hláv štátov aj v tejto oblasti," informovala ďalej kancelária prezidenta. Rokovania by sa mali venovať aj regionálnej spolupráci SR a Slovinska v strednej Európe v rámci formátu V4+ alebo Dunajskej stratégii EÚ.

Slovinský prezident Danilo Türk sa dnes v Bratislave stretne aj s predsedom vlády Robertom Ficom na obede podávanom na Úrade vlády SR a po ňom i s predsedom Národnej rady SR Pavlom Paškom. Slovinský prezidentský pár bude prezident Ivan Gašparovič s manželkou hostiť na dnešnej slávnostnej večeri.

Manželka prezidenta SR Silvia Gašparovičová a manželka prezidenta Slovinskej republiky Barbara Miklič Türk si pozrú aktuálne výstavy v Slovenskej národnej galérii. Popoludní v Bratislave navštívia sídlo Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) a Univerzitnej knižnice ako aj Primaciálny palác.

V piatok sa prezidenti SR a Slovinskej republiky zúčastnia na globálnom bezpečnostnom fóre Globsec 2012 v Bratislave. Na Globsec 2012, ktoré sa koná v Bratislave od dnes do soboty, príde aj prezident Chorvátskej republiky Ivo Josipovič. Chorvátsky prezident sa pred účasťou na fóre stretne s Ivanom Gašparovičom na pracovných raňajkách.

V závere oficiálnej návštevy, v piatok na poludnie sa Danilo Türk v sprievode prezidenta Ivana Gašparoviča presunie do Banskej Bystrice. Na radnici hlavy štátov privíta banskobystrický primátor Peter Gogola. Spoločne si prezrú historické jadro mesta a položením vencov k Pamätníku SNP si uctia pamiatku obetí druhej svetovej vojny. Prezrú si aj Múzeum SNP. Manželky prezidentov v piatok navštívia hrad Červený Kameň a v blízkej Modre vinársku spoločnosť Elesko a ľudovoumelecké výrobné družstvo Slovenská ľudová majolika.

Prezident Slovinskej republiky s delegáciou odletia z Bratislavy späť do vlasti v piatok večer.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok