Libanon a Hizballáh podnikli útok na pozície Islamského štátu

TA3 TASR
19.8.2017 19:35

Libanonská armáda podnikla útok na pozície džihádistickej organizácie Islamský štát v blízkosti svojich hraníc so Sýriou. Voči islamistickým militantom, ale zo sýrskej strany tohto úseku hraníc, útočili aj libanonské šiitské milície Hizballáh.

Libanon a Hizballáh podnikli útok na pozície Islamského štátu
ILU FOTO TASR

Islamisti prišli o dvadsať mužov

Libanonská armáda svoj útok spustila v blízkosti mesta Rás Baalbek, pričom doň nasadila raketomety, delostrelectvo a vrtuľníky. Tento úsek libanonsko-sýrskej hranice je posledným, ktorý ešte ovládajú sýrski protivládni povstalci.

Podľa libanonských bezpečnostných zdrojov sa libanonskej armáde podarilo postúpiť bližšie k niekoľkým pahorkom, kde sa islamisti opevnili a skryli. Hovorca armády spresnil, že libanonské jednotky sa od začiatku tejto vojenskej operácie zmocnili asi tretiny územia ovládaného islamistami, ktorí v bojoch prišli o 20 mužov. Zranenia utrpelo aj desať vojakov libanonskej armády.

Libanon spoluprácu popiera

Operácia jednotiek hnutia Hizballáh a sýrskej armády sa odohrávala na sýrskej strane spoločných hraníc s Libanonom, v západnej časti regiónu Kalamún.

Hizballáhu blízka televízia al-Manár informovala, že bojovníci hnutia sa dostali na vrchol niekoľkých strategických vrchov, z ktorých možno kontrolovať neoficiálne hraničné priechody využívané sýrskymi protivládnymi povstalcami na prechody medzi Sýriou a Libanonom.

Hnutie Hizballáh vo svojom vyhlásení uviedlo, že splnilo cieľ svojej operácie, ktorým bolo "odstrániť teroristickú hrozbu na hraniciach štátu". Dodalo, že bojovalo "bok po boku" so sýrskou armádou. Nezmienilo sa však o operácii libanonskej armády na libanonskej strane spoločnej hranice.

Libanonská armáda zasa informovala, že svoj útok nekoordinovala ani s Hizballáhom ani so sýrskou armádou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok