Stephen Hawking kritizoval vládu Mayovej za stav britského zdravotníctva

TA3 ČTK
19.8.2017 19:00

Krízový stav v britskom štátnom zdravotníctve spôsobila konzervatívna vláda premiérky Theresy Mayovej. Napísal to svetoznámy britský astrofyzik Stephen Hawking, ktorý je pre degeneratívne ochorenie ochrnutý. Podľa neho je potrebné zabrániť, aby sa po vzore USA stalo NHS systémom v ktorom ide o podnikateľský zisk.

Stephen Hawking kritizoval vládu Mayovej za stav britského zdravotníctva
SITA/AP

Smeruje k americkému systému

Hawking označil NHS za „základný kameň britskej spoločnosti,“ ktorý je v kríze pre politické rozhodnutia. Rovnováha síl sa vraj vychýlila v prospech súkromných zdravotníckych spoločností orientovaných na zisk. Británia tak podľa Hawkinga smeruje k systému, aký je zavedený v Spojených štátoch amerických.

„V USA, kde zdravotnému systému dominujú korporácie dosahujúce obrovské zisky, zdravotná starostlivosť nie je univerzálna a je oveľa drahšia vzhľadom na výsledky pre pacientov oproti Británii,“ uviedol vedec, ktorý je priaznivcom Labouristickej strany.


Systém trpí nedostatkom financií

NHS po založení v roku 1948 poskytuje prístup k bezplatnej celoživotnej starostlivosti. Systém ale v posledných rokoch trpí nedostatkom financií. Ten je spôsobený obmedzeným rozpočtom pri súčasnom raste nákladov, ktorý vyvoláva starnutie populácie a komplexnejší spôsob liečby.

Hawking obvinil ministra zdravotníctva Jeremyho Hunta, že si účelovo vyberá iba tie vedecké dáta, ktoré podporujú jeho snahu o reformu NHS. Hunt túto kritiku odmietol. Ministerstvo zdravotníctva reagovalo tým, že do NHS sa investujú peniaze naviac a že patri k najlepšie fungujúcim zdravotníckym systémom.

Vďaka zdravotníctvu žije ako chce

"Starostlivosť, ktorú som dostal od čias, kedy mi v roku 1962 ako študentovi diagnostikovali amyotrofickú laterálnu sklerózu, mi umožnila žiť život aký chcem a priespievať k veľkým pokrokom v našom chápaní vesmíru,“ dodal Hawking, ktorý sa preslávil práve svojimi poznatkami o vzniku vesmíru, o veľkom tresku a čiernych dierach.

Sedemdesiatštyriročný Hawking je pre ochorenie ochrnutý a neschopný hovoriť. Hlas stratil pri tracheotómií v roku 1985, ale s pomocou počítača dokáže hovoriť, vďaka systéme, ktorý transformuje pohyby jeho tváre do hovoreného slova.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok