V Barcelone zabíjala dodávka. Polícia potvrdila, že ide o terorizmus

TA3 TASR SITA ČTK
17.8.2017 17:54

Na najznámejšej ulici katalánskej metropoly Barcelona vrazila do davu ľudí biela dodávka. Polícia potvrdila, že došlo k teroristickému útoku. Aktuálna bilancia útoku je najmenej 13 mŕtvych a viac než sto zranených. Polícia chytila dvoch podozrivých. K útoku sa prihlásilo radikálne hnutie Islamský štát.

V Barcelone zabíjala dodávka. Polícia potvrdila, že ide o terorizmus
SITA/AP

Štvrtkový online sme ukončili, udalosti v Španielsku môžete sledovať tu:

2:11 Na Eiffelovej veži v Paríži v noci vypli osvetlenie na počesť obetí útoku v Barcelone. "Dnes od 00.45 vypnem svoje svetlá, aby som vzdala hold obetiam barcelonského útoku," uvádza sa v oznámení vopred zverejnenom na oficiálnom twitterovom účte Eiffelovej veže. Katalánsko i celé Španielsko si uctia obete útoku trojdňovým štátnym smútkom, v rámci ktorého budú španielske vlajky až do nedeľňajšej polnoci spustené na pol žrde.

23:45 Vodič bielej dodávky je stále na úteku. Španielska polícia má dvoch podozrivých, ani jeden z nich však neriadil auto použité pri útoku, informoval o tom katalánsky policajný veliteľ Josep Lluís Trapero. Útočník po nájazde do ľudí v pešej zóne opustil vozidlo pri budove opery a odišiel pešo. Podľa Trapera nič nenasvedčuje tomu, že by muž bol ozbrojený.

Oboch zadržaných chytili v severokatalánskom meste Ripoll a v Alcanare, kde došlo v stredu večer k explózii v jednom dome. Výbuch, ktorý si vyžiadal jedného mŕtveho a niekoľko zranených, podľa Trapera s útokom v Barcelone súvisí. Aj obaja zatknutí sú do atentátu vraj priamo zapletení.

la-ram_0a000002-16cc-6a67.jpg

23:40 Prezident Andrej Kiska vyjadril sústrasť pozostalým po obetiach útoku. „Veľmi smutné správy z Barcelony. Vyjadrujem najhlbšiu sústrasť všetkým rodinám postihnutým týmto teroristickým útokom,“ uviedol Kiska na svojom twitterovom konte.


23:30 V súvislosti s útokom zadržala španielska polícia dvoch podozrivých. Španiela z africkej enklávy Melilla a Maročana. Ani jeden z nich však nešoféroval auto použité pri útoku.

Podľa polície došlo v súvislosti s útokom k výbuchu v jednom dome. Jeden človek pri tom prišiel o život, uviedla polícia zatiaľ bez ďalších podrobností.

23:20 "Už sú potvrdené dve obete, jeden Talian a jeden Belgičan, a národnosti zranených - sú to obyvatelia 19 krajín," povedala česká konzulka v Barcelone Adela Verner Sýkorová. Miestne úrady uviedli, že v prípade osoby belgickej štátnej príslušnosti ide o ženu.

23:15 Na počesť obetí barcelonského útoku vyhlásili trojdňové obdobie smútku.

23:00 Teroristi sa čoraz častejšie odkláňajú od útokov strelnými zbraňami alebo výbušninami. V Európe namiesto toho zabíjajú vozidlami. Prinášame vám výber krvavých útokov automobilmi za posledné roky:

22:00 Je určite isté, že dôjde k ďalším podobným teroristickým útokom, aký sa dnes odohral v španielskej Barcelone. Uviedol bezpečnostný expert Milan Žitný.

"Filozofiu útokov v Európe, aký sa aktuálne odohral v španielskej Barcelone, narysoval už dávnejšie niekdajší šéf propagandy a hovorca Islamského štátu abú Muhammad Adnání (bol zabitý v auguste 2016 v Sýrii) vo výzve k prívržencom IS z celého sveta, aby sa nesnažili zapojiť do bojov v Sýrii a v Iraku, ale aby vykonali útoky vo svojich domovinách: 'Aj ten najmenší čin v prospech IS tam u vás doma bude oveľa užitočnejší, než keby ste vykonali veľké skutky tu s nami v bojoch, pretože ak udriete u vás doma, tam ich to bude oveľa viac bolieť'," uviedol Žitný.

21:40 Katalánska polícia zatkla v súvislosti s útokom dve osoby. Informoval o tom regionálny katalánsky prezident Carles Puigdemont.

21:34 K teroristickému útoku v Barcelone sa prihlásila organizácia Islamský štát. Oznámila to agentúra Amak, ktorú islamisti využívajú ako svoj médium. Išlo by zrejme o prvé teroristický útok spáchaný v Španielsku, ku ktorému sa táto skupina hlási.

21:00 Jedného zo spolupáchateľov bezpečnostné zložky údajne zastrelili, a to v obci Sant Just Desvern ležiacej desať kilometrov západne od Barcelony, uviedol portál La Vanguardia.

21:20 Barcelona sa spamätáva z útoku:

20:45 Polícia upozornila, že v bare v blízkosti rušnej triedy La Rambla, kde sa útok odohral, nie je nikto zabarikádovaný, ako predtým tvrdili médiá. Policajti začali evakuovať reštaurácie a obchody, v ktorých sa ľudia po útoku ukryli.

20:38 Katalánska vláda potvrdila, že pri útoku zahynulo 13 ľudí a viac ako 50 ďalších osôb sa zranilo. Uviedol to na twitteri katalánsky minister vnútra Joaquim Forn.

20:15 Druhé biele vozidlo, ktoré sa mohlo podľa vyšetrovateľov podieľať na teroristickom útoku, našli v katalánskom mestečku Vic.

Nová, oficiálne nepotvrdená informácia španielskych médií hovorí o zranení troch príslušníkov policajného zboru na výjazdovej komunikácii z Barcelony. Rozsah ich zranení nie je známy. Jeden z policajtov sa pokúšal na kontrolnom stanovišti zastaviť biele vozidlo typu Ford Focus, ktorého posádka začala strieľať na mužov zákona. V Barcelone rokuje o vzniknutej situácii krízový štáb pod vedením katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta.

20:10 Internetové vydanie mienkotvorného španielskeho denníka El País informovalo, že vozidlo si prenajal v katalánskom mestečku Santa Perpetua de la Mogada istý Driss Oukabir. Mladý muž severoafrického pôvodu je z juhofrancúzskeho Marseille, ale žije v španielskej Girone. Podľa televízie TV3 je to Španiel marockého pôvodu. Očití svedkovia však už skôr hovorili o tom, že za volantom dodávky sedel dvadsiatnik.

Podľa informácií španielskej verejnoprávnej televízie TVE už hľadaného vodiča zadržali.

bar-7_0a000002-e19f-31db.jpg

19:45 "Nikdy nevieme vylúčiť vražedné konanie jednotlivcov, ale vždy sa proti podobným hrozbám lepšie a účinnejšie bojuje spoločne," napísal premiér Robert Fico na Facebooku. Celému Španielsku poprial úprimnú sústrasť.


19:41 Predseda španielskej vlády Mariano Rajoy je v stálom kontakte s vedúcimi predstaviteľmi Katalánska. Španielsky premiér súčasne zdôraznil prioritný význam starostlivosti o zranených po teroristickom útoku a uľahčenia práce bezpečnostných zložiek.

"Strašný útok v Barcelone" odsúdil generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg, ktorý zdôraznil, že "zjednotene bojujeme proti terorizmu". Súčasne nezabudol pripomenúť, že je myšlienkami so všetkými, ktorých sa útok týka.

19:35 Žiaden Slovák v Barcelone zatiaľ neutrpel zranenie, informuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí. V Barcelone sa nachádza asi desať slovenských dovolenkárov, vyplýva z dobrovoľného registračného formulára rezortu.

V Španielsku by ich malo byť 199. "Počet Slovákov v krajine ale môže byť vyšší, keďže nie každý cestovateľ pred odchodom do zahraničia tento bezplatný formulár na oficiálnej stránke rezortu vyplní," povedal hovorca MZV Igor Skoček. Zastupiteľský úrad v Madride sleduje aktuálnu situáciu v Barcelone, je v kontakte s miestnymi policajnými orgánmi. "Našim občanom odporúčame, aby sa riadili pokynmi miestnej polície," uviedol Skoček.

19:30 Polícia pátra po dvoch podozrivých, jedným z nich je vodič dodávky. Polícia vykonáva kontroly na výjazdoch z mesta. Španielske médiá zverejnili fotografiu muža, ktorý si prenajal dodávku, z ktorej bol útok vykonaný. El País uviedol aj jeho údajné meno: Driss Oukabir.

19:05 Vodič inkriminovaného vozidla v panike, ktorá vypukla v okolí miesta činu, ušiel. Polícia pátra po 170 cm vysokom mužovi v bielej košeli s modrými pruhmi.

Jeho osud nie je úplne jasný, pretože niektoré španielske médiá sa zmieňujú o tom, že prenikol s dlhou strelnou zbraňou v ruke do jedného z podnikov, ktorý polícia obkľúčila. Vodičova prítomnosť v podniku však oficiálne nie je potvrdená. Zdá sa však isté, že dvaja ozbrojenci sa zabarikádovali v tureckej reštaurácii, o ktorej názve takisto v španielskych médiách nepanuje jednota a možno tam zadržiavajú i rukojemníkov. I tento aspekt nie je interpretovaný v miestnych médiách jednotne.

19:00 Na teroristickej operácii sa podľa doterajších poznatkov vyšetrovateľov nepodieľalo iba jedno biele vozidlo, prenajatá dodávka typu Fiat, ale aj druhý automobil takisto bielej farby. Či sú ozbrojenci v tureckej reštaurácii práve posádkou z tohto druhého automobilu, to zostáva zatiaľ nezodpovedanou otázkou.

19:00 Jedna z lokálnych rozhlasových staníc Cadena Ser priniesla informáciu, že po vrazení bielej dodávky do masy ľudí vyhaslo najmenej 13 životov. Rovnaký počet obetí uvádza aj internetové vydanie denníka El Mundo, avšak už s odvolaním sa na policajné zdroje. Mienkotvorný denník El País píše v internetovom vydaní o najmenej desiatich mŕtvych.

18:15 Z Barcelony prišla aj správa, že dvaja ozbrojení muži vtrhli už po útoku do istej tureckej reštaurácie. Ozbrojenci sa podľa internetového vydania denníka El País v podniku zabarikádovali aj s rukojemníkmi. Viac podrobností o tejto udalosti zatiaľ nie je k dispozícii. Podľa internetového vydania El Periódico hlásili z jedného z barcelonských trhovísk nešpecifikovanú streľbu.

18:00 Polícia potvrdila, že išlo o teroristický útok. Už skôr vyzvala majiteľov obchodov a reštaurácií v okolí vrátane námestia Plaza de Catalunya, aby dočasne uzavreli svoje prevádzky. Okolie dejiska útoku, ktorého pozadie vyšetrujú príslušníci bezpečnostných zložiek, je uzavreté. Zasahuje tam množstvo záchranárov.

Polícia vyzvala verejnosť, aby na sociálnych sieťach nezverejňovala zábery z dejiska udalosti. V Barcelone sú uzavreté aj stanice metra.

17:51 Na ulici Las Ramblas zrazila biela dodávka niekoľkých ľudí na chodníku. Polícia na sociálnej sieti Twitter uviedla, že si incident zrejme vyžiadal niekoľko zranených.

17:30 Do masy ľudí na hlavnej obchodnej a zábavnej ulici La Rambla v katalánskej metropole Barcelona narazilo vozidlo. Na ulici vypukla panika, ohrození ľudia hľadali útočisko v medzičasom uzavretých obchodných prevádzkach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok