Na R1 dokončili protihlukovú stenu, z cesty zmizli zvodidlá

TA3 TASR SITA
16.8.2017 10:21

Obyvateľom obcí Vlčkovce a Križovany nad Dudváhom v trnavskom okrese už nebude znepríjemňovať život hluk z neďalekej rýchlostnej cesty. Národná diaľničná spoločnosť tam začiatkom tohto týždňa dokončila výstavbu protihlukovej steny dlhej dva a pol kilometra.

Zvodidlá na ceste odstránili

Národná diaľničná spoločnosť ukončila začiatkom tohto týždňa práce na výstavbe protihlukovej steny na rýchlostnej ceste R1 pri Vlčkovciach v okrese Trnava. Dočasné zvodidlá, ktoré boli na rýchlostnej ceste osadené počas výstavby, sú zdemontované a cesta je prejazdná v plnom profile bez obmedzení, informovala hovorkyňa spoločnosti Michaela Michalová. Protihlukovú stenu postavili za zhruba 2,5 milióna eur. Oproti pôvodnému odhadu sa termín výstavby skrátil o dva týždne.

Protihluková stena sa nachádza pozdĺž obytnej zástavby obcí Vlčkovce a Križovany nad Dudváhom na úseku rýchlostnej cesty
R1 Trnava – Nitra. V dĺžke 48 metrov ju tvorí metakrylátová výplň. Druhým celkom je absorpčný materiál, ktorý zabraňuje odrazu zvuku a pohlcuje ho. „Naším zámerom bolo odbremeniť obyvateľov žijúcich v tejto oblasti od hluku z premávky na rýchlostnej komunikácii,“ skonštatovala Michalová.

Výrazne menej hluku

Ľudia z Vlčkoviec si jej tlmiaci účinok protihlukovej steny pochvaľujú, hluku z frekventovanej cesty je podľa nich výrazne menej. Protihluková stena je dlhá 2 570 metrov, v dĺžke 2 110 metrov je vysoká šesť metrov a v časti dlhej 460 metrov dosahuje jej výška päť metrov.

„Čo sa týka hluku, tak sa to ani nedá porovnávať s tým, čo tu bolo predtým. Keď tu stena nebola, tak sme sa so susedom v záhrade ani nepočuli,“ povedal František Široký, ktorý býva vo Vlčkovciach v najbližšej ulici k rýchlostnej ceste. Stenu z absorbčného materiálu, ktorý zabraňuje odrazu zvuku a pohlcuje ho, si pochvaľuje aj Kvetoslava Demovičová. „Je to určite lepšie. Cez deň to možno tak neviem posúdiť, pretože nie som doma, ale večer je ten protihlukový efekt naozaj cítiť,“ povedala. Stena pomohla zlepšiť podmienky na bývanie aj obyvateľom obce Križovany nad Dudváhom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok