Kamera zachytila pád mohutného stromu, mnohí ostali na mieste mŕtvi

TA3 SITA
15.8.2017 18:48

Na portugalskom ostrove Madeira spadol strom, ktorý zavalil a zabil trinásťľudí. Desať ľudí zomrelo na mieste, ďalší traja po prevoze do nemocnice. O tragédii neďaleko Funchalu, hlavného mesta Madeiry, informovala portugalská verejnoprávna televízia RTP.

Najmenej 52 osôb tiež utrpelo zranenia. Medzi obeťami sú aj štyria cudzinci - občan Francúzska, Maďarska a Nemecka, občianstvo štvrtej obete je zatiaľ neznáme.

Dôvodom, prečo jeden spadnutý strom pripravil o život toľkých ľudí, je podľa televízie to, že v oblasti, kde sa tragédia odohrala, sa práve zhromažďovali ľudia pri príležitosti osláv tradičného festivalu Nossa Senhora do Monte, ktorý je na Madeire považovaný za najvýznamnejší sviatok roka.

Dvestoročný dub spadol na účastníkov procesie, ktorí si chceli v stánku kúpiť sviečky. Udalosť zachytil amatérsky videozáznam, ktorý na svojom webe publikovali miestne noviny Jornal de Madeira. "Bolo to hrozné, stalo sa to úplne znenazdajky," povedal televízii očitý svedok Xavier Nunes. Podľa miestnych médií bol strom nahnitý a čiastočne ho spevňoval drôt.

Veriaci v hojnom počte navštevujú miesto s kostolom zasväteným patrónke Madeiry, Panne Márii, rok čo rok vždy 14. a 15. augusta. V tieto dni sa koná náboženská slávnosť Senhora do Monte.

Sústrasť rodinám a blízkym obetí vyjadril prostredníctvom twitteru portugalský premiér António Costa. Na Madeiru sa vydal prezident Marcelo Rebelo de Sousa. Správa ostrova vyhlásila trojdňový smútok, náboženská slávnosť bola prerušená. Madeira, ktorá leží uprostred Atlantického oceánu, je pod portugalskou správou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok