Misiu OSN napadli ozbrojenci, zahynulo najmenej 19 ľudí

TA3 TASR
15.8.2017 07:15

Najmenej 19 ľudí bolo zabitých pri dvoch útokoch na základne mierovej misie OSN v Mali. Skoro ráno sa najprv terčom útoku stala základňa síl OSN v meste Douentza ležiacom v strednom Mali, pričom zahynuli štyria ľudia.

Misiu OSN napadli ozbrojenci, zahynulo najmenej 19 ľudí
SITA/AP

V pondelok večer šesť neznámych útočníkov vyzbrojených granátmi a kalašnikovmi prepadlo tábor OSN v Timbuktu. Pri útoku a prenasledovaní útočníkov prišlo o život 15 ľudí vrátane piatich malijských strážnikov, policajta a civilistu. Sedem ľudí bolo zranených, medzi nimi aj šesť vojakov OSN z Burkiny Faso. Zahynulo aj šesť útočníkov. Pri prenasledovaní boli použité i vrtuľníky.

Veliteľ MINUSMA Mahamat Saleh Annadif útoky, ku ktorým sa zatiaľ a nikto neprihlásil, odsúdil a označil za "odporný zločin". Podobne reagoval vo vyhlásení zverejnenom v New Yorku aj generálny tajomník OSN António Guterres. Misia OSN v Mali, ktorú tvorí 15.000 vojakov a policajtov a má za úlohu stabilizovať túto západoafrickú krajinu, patrí medzi najnebezpečnejšie na svete. Najmä na severe Mali pôsobí teroristická organizácia al-Káida islamského Maghribu a ďalšie extrémistické skupiny.

V marci 2012 sa severu Mali po vojenskom prevrate zmocnili na istý čas islamskí militanti, kým proti nim v januári 2013 nezasiahli francúzski vojaci. Od novembra 2015 platí v Mali výnimočný stav, ktorý bol opakovane predlžovaný. Francúzsko v tejto súvislosti tlačí na päť krajín regiónu Sahary, aby vytvorili spoločnú jednotku na boj proti džihádizmu. Tvorilo by ju 5000 mužov z Burkiny Faso, Čadu, Mali, Mauritánie a Nigérie. Problémom je financovanie, keďže na uvedenie jednotky do bojaschopného stavu je potrebných približne 400 miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok