Trump podľahol nátlaku, problém pomenoval pravým menom

TA3 ČTK
14.8.2017 19:59

Americký prezident Donald Trump po intenzívnom verejnom nátlaku ostro odsúdil belošských extrémistov, ktorí majú na svedomí víkendové násilnosti vo virgínskom Charlottesville.

Páchatelia rasistických útokov budú podľa Trumpa postavení pred súd. Trump zdôraznil, že nenávisť a bigotnosť nemajú v Spojených štátoch žiadne miesto. Rasistické hnutia Kukluxklan, neonacisti a stúpenci belošskej nadvlády, teda skupiny a ich stúpenci, ktorí sa v incidentoch v Charlottesville angažovali, sú podľa šéfa Bieleho domu odporní. Rasizmus označil Trump za zlo.

Trump čelil ostrej kritike za to, že v prvej reakcii označil za vinníkov nepokojov "veľa strán" a neukázal prstom priamo na belošských radikálov, hoci to urobilo mnoho republikánskych zákonodarcov a tiež činitelia v samotnom Bielom dome. Počas demonštrácií v Charlottesville 20-ročný neonacista narazil autom do davu odporcov belošských radikálov, zabil jednu ženu a dve desiatky osôb zranil.

Trump tiež sľúbil, že federálne bezpečnostné zložky budú mať dostatok peňazí na obranu a ochranu amerických občanov. Násilie odsúdila tiež OSN. "Sme proti rasizmu a bigotnosti," povedal hovorca Farhan Hak z Pakistanu. "Domnievame sa, že v našej spoločnosti nesmie existovať miesto pre násilný rasizmus, antisemitizmus, xenofóbiu a diskrimináciu, ktoré sme videli v posledných dňoch v Charlottesville vo Virginii," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok