Kauza s účtom na Belize má dohru, Matovičovi hrozí obžaloba

TA3 TASR SITA
14.8.2017 18:02

Polícia ukončila vyšetrovanie predsedu hnutia OĽaNO Igora Matoviča obvineného z ohovárania premiéra Roberta Fica v kauze údajného účtu v daňovom raji Belize. Vyšetrovateľ navrhne obžalobu Matoviča. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

Kauza s účtom na Belize má dohru, Matovičovi hrozí obžaloba
SITA/Marko Erd

Výsledky sú vraj postačujúce

"V súčasnosti vyšetrovateľ skonštatoval vyšetrovanie za skončené a jeho výsledky za postačujúce na podanie návrhu na obžalobu,“ uviedol Wäldl. Podľa toho vyšetrovateľ umožnil procesným stranám preštudovať spis a podať návrhy na doplnenie vyšetrovania.

„Následne bude vyšetrovanie ukončené podľa § 209 Trestného poriadku predložením spisu prokurátorovi s návrhom na podanie obžaloby,“ ozrejmil. Termín, kedy sa tak stane, nie je možné v súčasnosti určiť, doplnil. Z ohovárania premiéra Fica obvinila polícia Matoviča koncom minulého roka. Obvinenie malo súvisieť s výrokmi opozičného poslanca o schránkovej firme a účte v Belize.

Veľké sumy na Belize

V prípade trestného činu ohovárania predsedu vlády Roberta Fica v kauze takzvaného účtu na Belize je obvinený opozičný poslanec Igor Matovič. Ten v júli 2015 vyhlásil, že podľa informácií od anonymného zdroja má premiér s manželkou v stredoamerickom štáte Belize cez schránkovú firmu uložených viac ako 600 miliónov dolárov.

Predseda vlády na následnej tlačovej besede tvrdenia poprel s tým, že Matovičove výroky nesú znaky trestného činu ohovárania. Prípadom sa začala zaoberať polícia, pričom Matoviča aj obvinili. Obvinenie však v decembri 2016 zrušil prokurátor bratislavskej krajskej prokuratúry. Stíhanie podľa medializovaných informácií obnovili po pokyne z Generálnej prokuratúry SR.

Matovič sa nečuduje

Matovič sa vôbec nečuduje výkonu vyšetrovateľa Slavomíra Laha, ktorého podľa jeho slov minister vnútra Robert Kaliňák pravidelne používa na špinavú prácu voči opozičným politikom a ututlanie korupčných káuz vládnych politikov. Uvádza sa to v jeho stanovisku s tým, že dozorujúci prokurátor prvú snahu vyšetrovateľa Laha obviniť ho zmietol argumentačne zo stola.

"Následne zasiahol Ficov človek z generálnej prokuratúry a môjmu dozorujúcemu prokurátorovi zakázal mať vlastný názor a prikázal opätovné účelové obvinenie, čím chce z neho urobiť len svojho poskoka bez práva na vlastný názor," píše ďalej v stanovisku. Zároveň je podľa Matoviča veľmi zaujímavé, že do dnešného dňa NAKA ani generálna prokuratúra neurobili ani jeden jediný krok na preverenie, či Robert Fico vlastní na Belize schránkovú firmu s miliónmi eur na účte.

NAKA podľa Matoviča stačilo, že si Fico z Belize zabezpečil papier, že na Belize nemá žiadnu firmu a účet vedený na svoje meno. "Bolo mojou povinnosťou zverejniť závažné podozrenie, aj keď z anonymného zdroja, že premiér má ukradnuté stovky miliónov na tajných účtoch. To, že Robert Fico dovolí takto masívne zneužívať políciu a prokuratúru vo svoj prospech, však, bohužiaľ, svedčí skôr proti nemu samému. Ak si Robert Fico myslí, že pravdu o jeho účtoch takto umlčí, nech si poslúži a strčí ma do basy. Nebojím sa ho," uzatvára líder OĽaNO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok