Zatajil účtovníctvo? Matovičov prípad uzatvorili ako premlčaný

TA3 TASR
12.4.2017 10:46

Šéf OĽaNO Igor Matovič mal pred vyšetrovacími orgánmi zatajiť účtovníctvo spoločnosti regionPress za roky 2002 až 2004. Podľa Plus 1 deň to vyplýva z uznesenia o zastavení trestného stíhania vedeného pre prečin skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie v súvislosti s firmou regionPress. V Smere sú z medializovaných informácií "znepokojení".

Vyšetrovanie ukončili vo februári

Trestné stíhanie vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry uzavrel, pretože skutok je premlčaný. Uznesenie k prípadu má údajne 31 strán a má zachytávať výpovede svedkov a dokazovanie, z ktorého vyplýva, že Matovič sa dopustil trestného činu. Vyšetrovanie malo byť ukončené vo februári 2017, uznesenie odobril aj prokurátor. Denníku ho polícia sprístupnila na základe žiadosti podľa infozákona.

03_0a000002-e914-5bc0.jpg

Matovič podľa vyšetrovateľa údajne predal regionPress v roku 2008 Pavlovi Vandákovi s úmyslom manipulovať s účtovníctvom firmy. V tom čase vykonávali vo firme kontrolu daniari, ktorí zistili nezrovnalosti v účtovníctve. Malo ísť napríklad o kúpu tlačiarenského stroja Man Roland, ktorý Matovič ako štatutár nezaradil do nadobudnutého majetku s odôvodnením, že stroj zakúpil, aby ho neskôr predal. Tým sa podľa uznesenia vyhol zaplateniu dane vo výške viac ako 71.000 eur.     

Daniari mali podľa Plusky Matoviča vyzvať, aby doložil zmluvu dokazujúcu, že stroj je určený na predaj alebo predaný. Ten v novembri 2007 predložil zmluvu "medzi Igorom Matovičom živnostníkom a Igorom Matovičom, s. r. o., kúpna zmluva tlačiarenský stroj". Pri kontrole o mesiac nato našli kontrolóri predmetný stroj údajne v prevádzke. Zamestnanci uviedli, že sa na stroji tlačilo už dva roky. K účtovníctvu za roky 2002 až 2004 sa podľa denníka polícia nedostala. O jeho rekonštrukciu sa mal neúspešne pokúsiť aj Ústav súdneho inžinierstva v Žiline. Matovič tvrdí, že účtovníctvo nezničil.

V Smere sú znepokojení

Na zastavenie trestného stíhania vo veci Matovičovho účtovníctva zareagoval aj Smer-SD. Poslanecký klub sa vo svojom stanovisku vyjadril, že ak polícia oficiálne potvrdí, že Igor Matovič spáchal manipuláciou s účtovníctvom svojej firmy trestný čin, mala by sa tým vážne zaoberať NR SR.

"Poslanecký klub strany Smer-SD je znepokojený aktuálnou informáciou, ktorú priniesli médiá v súvislosti s lídrom hnutia OĽaNO Igorom Matovičom," reagoval v stanovisku predseda poslaneckého klubu Smer-SD Martin Glváč. Ďalšie kroky klub podľa jeho slov oznámi na budúci týždeň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok