Do davu protestujúcich vletelo auto, vyhlásili stav núdze

TA3 SITA
12.8.2017 19:36

Auto vrazilo do davu ľudí, ktorí pokojne protestovali proti nacionalistickému zhromaždeniu v americkom meste Charlottesville. Najmenej tri osoby zahynuli a viacero utrpelo zranenia. Na mieste zasahovali záchranári. Auto do ľudí údajne vrazilo viac než raz.

V dôsledku nárazu zomrela tridsaťdvaročná žena, čo polícia vyšetruje ako zabitie a už zadržala dvadsaťročného vodiča vozidla pochádzajúceho z Ohia. Stalo sa tak približne dve hodiny po násilných stretoch medzi nacionalistami a protidemonštrantmi. Obe strany na seba hádzali kamene, fľaše a používali obranné spreje.

Počas demonštrácií zahynuli aj dvaja policajti pri páde zasahujúceho vrtuľníka. Policajná helikoptéra sa zrútila neďaleko Charlottesville krátko potom, čo zasahovala pri nepokojoch. Zomrel pri tom štyridsaťosemročný pilot a o osem rokov mladší člen posádky.

Guvernér štátu Virgínia predtým v reakcii na nacionalistické zhromaždenie, ktoré pritiahlo tisíce účastníkov, vyhlásil stav núdze.

aptopix-confederate-monuments-protest-92256-34e0a90e96394a68a7f3dc1e7f268e6c_0a000002-7507-b032.jpg

Nacionalisti protestovali proti plánom na odstránenie sochy generála Roberta E. Leeho, ktorý velil silám Konfederácie počas občianskej vojny. Násilnosti v meste Charlottesville už odsúdil americký prezident Donald Trump aj jeho manželka Melania.

Trump na twitteri vyzval k jednote a odsúdil "nezmyselný prejav nenávisti, bigotnosti a násilia mnohých" zúčastnených strán. Jeho prejav vyvolal niekoľko kritických reakcií.

Starosta Charlottesville Michael Singer v zjavnej narážke na xenofóbne prejavy Trumpovho poradcu Steva Bannona uviedol, že časť viny možno hľadať "v Bielom dome a v okolí prezidenta". Niektorí zákonodarcovia vrátane senátora Marca Rubia potom Trumpa vyzvali, aby nepokoje pomenoval jasne ako dielo belošských rasistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok