Baníctvo je v útlme, primátor Handlovej požiadal vládu o riešenie

TA3 TASR
11.8.2017 12:11

Primátor Handlovej Rudolf Podoba žiada vládu SR o riešenie situácie regiónu po útlme baníctva. Vo výzve, ktorú sformuloval, by sa podľa neho mala zaoberať cestnou infraštruktúrou, pracovnými miestami či revitalizáciou regiónu po ťažbe.

Baníctvo je v útlme, primátor Handlovej požiadal vládu o riešenie
SITA

Výstavba a rekonštrukcia ciest

Primátor to uviedol počas spomienky na obete banských nešťastí v Handlovej. "Baňa Handlová a baníci, ktorí pracujú na hornej Nitre bezmála už viac ako 100 rokov, odovzdávajú, vynášajú na povrch nerastné bohatstvo v podobe energetického uhlia, a to sa spracováva vo fosílnych elektrárňach na výrobu elektrickej energie. A s týmto bohatstvom sme sa podelili so všetkými obyvateľmi nášho štátu. Preto si baníci zaslúžia úctu," zdôraznil Podoba.

Podľa svojich slov je presvedčený o tom, že keď dospeje čas, keďže baníctvo ide pomaly do zániku, neostane Handlová nevypočutá v prípade vytvorenia nových pracovných miest pre "otcov a synov", preto aj formuloval výzvu k vláde SR. V nej požaduje, aby vláda prehodnotila realizáciu severnej časti rýchlostnej komunikácie R2 Trenčín-Prievidza-Žiar nad Hronom, zaradila ju medzi svoje priority v tomto volebnom období a financovanie tohto projektu zabezpečila prostredníctvom štátneho rozpočtu.

Riešenie Podoba podľa svojich slov vidí aj v rekonštrukcii štátnej cesty I/9 od Dérerovho mlynu po mesto Handlová. "Je to 7,4 kilometra, keď ju rozšírime o jeden pruh, otvoríme tento región pre Bratislavu, Banskú Bystricu a Nitru," podotkol.

Žiadajú príchod investora

Handlovský primátor zároveň žiada vládu SR, aby prostredníctvom stimulov doviedla do poloprázdneho priemyselného parku v Prievidzi investora, ktorý vytvorí minimálne 2000 pracovných miest ako náhradu za dožívajúci banský priemysel.

"Žiadame od vlády, aby sa vytvorila veľmi slušná a veľmi jednoznačná koncepcia revitalizácie územia hornej Nitry, ktoré je postihnuté banskou činnosťou v zmysle legislatívy Európskej únie. Aby sa týmto aktom otvorili ďalšie kroky, k turizmu, kúpeľníctvu, striebornej ekonomike. Verím, že budeme vládou vypočutí a verím, že za poctivú storočnú službu, ktorú sme odvádzali v prospech všetkých obyvateľov Slovenska, vláda tieto kroky urobí," dodal.

Podpora malých podnikateľov

Na problematiku riešenia regiónu hornej Nitry po útlme baníctva poukázala pred časom s niektorými svojimi kolegami i prievidzská primátorka a nezaradená poslankyňa Národnej rady SR Katarína Macháčková. Okrem doriešenia dopravnej infraštruktúry vidí možnosti i v rekvalifikačných kurzoch, špeciálnych dôchodkoch pre baníkov či podpore malých a stredných podnikateľov.

Alternatívou pre zamestnancov baní je i príchod nových investorov a pracovných príležitostí na primerane ohodnotenú prácu, uviedlo vtedy v reakcii Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré podľa jeho vyjadrenia intenzívne podporuje aj prostredníctvom Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu príchod investorov do regiónu, ktorí pomôžu diverzifikovať pracovné možnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok