Po záhadných útokoch vyhostili z USA kubánskych diplomatov

TA3 TASR
10.8.2017 07:03

Na amerických diplomatov na Kube zrejme zaútočili zbraňou ako zo sci-fi filmov. Najmenej piati z nich utrpeli vážne poškodenia sluchu po tom, ako boli vystavení účinkom akéhosi sonického zariadenia. USA tvrdo zareagovali.

Vážne zdravotné problémy

Spojené štáty požiadali dvoch kubánskych diplomatov pôsobiacich vo Washingtone, aby opustili územie USA. Reagovali tak na incidenty, ktoré spôsobili zdravotné ťažkosti americkým diplomatom v Havane. Podľa vyjadrenia hovorkyne amerického Štátneho departmentu k vypovedaniu kubánskych diplomatov došlo ešte v máji tohto roku. Kubánci sa následne vrátili naspäť do vlasti.

Washington ich požiadal o odchod z krajiny v reakcii na bližšie nešpecifikované incidenty, ktoré vyvolali zdravotné ťažkosti u viacerých amerických diplomatov pôsobiacich v Havane. Niekoľkí z nich sa museli zo zdravotných dôvodov vrátiť do USA.

"Incidenty spôsobili u týchto amerických občanov, pracujúcich pre vládu USA, rôzne fyzické symptómy," povedala hovorkyňa Štátneho departmentu Heather Nauertová, ktorú citovala agentúra Reuters.

Pátrajú po vinníkovi

Nauertová zdôraznila, že americké úrady zatiaľ nemajú definitívne poznatky o pôvodcovi a povahe uvedených incidentov, ktoré Washington začal evidovať už koncom minulého roka. Celú záležitosť však považujú za veľmi vážnu a dôkladne ju vyšetrujú. Bližšie podrobnosti neuviedla.

Agentúra Reuters citovala nemenovaného amerického vládneho predstaviteľa, podľa ktorého sa v priebehu posledných šiestich mesiacov objavili u viacerých pracovníkov ambasády USA v Havane problémy so sluchom a iné symptómy. Niekoľkí museli začať používať načúvacie prístroje.

Kuba proti vypovedaniu svojich diplomatov z USA protestovala a akúkoľvek zodpovednosť za uvedené prípady odmietla. Vyjadrila tiež pripravenosť spolupracovať pri ich objasnení. "Kuba by nikdy nedovolila, aby bolo jej územie zneužité na činy zamerané voči akreditovaným diplomatom a ich rodinám," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré vydal rezort diplomacie v Havane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok