Noví vyšetrovatelia smolenskej tragédie dospeli ku kontroverzným záverom

TA3 ČTK
9.8.2017 22:18

Nová poľská komisia, ktorá vyšetruje leteckú tragédiu pri Smolensku prišla s kontroverznými zisteniami. Na krídle lietadla sa podľa nej našli stopy po výbuchu, čo údajne potvrdzuje teóriu o atentáte. S tvrdeniami nesúhlasia bývalí vyšetrovatelia ani poľská opozícia.

Komisia vymenovaná vládou konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť opäť rozvírila diskusiu o tragédii, pri ktorej v apríli 2010 zahynul prezident Lech Kaczynski a 95 ďalších ľudí, väčšinou príslušníkov poľských elít. Komisia na svojich internetových stránkach zverejnila niekoľko záverov, ku ktorým dospelo bádanie v posledných týždňoch. Zničené ľavé krídlo lietadla vraj "nesie stopy výbuchu". Poškodené vraj bolo už pred tým, než došlo k jeho kontaktu s brezou vzdialenou niekoľko sto metrov od letiskového ranveja.

Liberálne médiá Gazeta Wyborcza a TVN 24 pripomínajú, že teóriu o výbuchu termobarickej nálože už komisia zverejnila v apríli, nepredložila však jediný dôkaz. Rovnako je to podľa člena pôvodnej vyšetrovacej komisie menovanej predchádzajúcou liberálnou vládou Macieja Laseka aj s novým tvrdením.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok