Ženy do IT nepatria, napísal zamestnanec Googlu. Vyhodili ho

TA3 ČTK
9.8.2017 08:54

Prepustenie zamestnanca spoločnosti Google Jamesa Damorea za údajné sexistické výroky vyvolalo na sociálnych sieťach aj v radoch americkej verejnosti búrlivé diskusie o politickej korektnosti a slobode prejavu. Vyhlásenie bolo mierené na ženy pracujúce v IT sektore.

Ženy do IT nepatria, napísal zamestnanec Googlu. Vyhodili ho
SITA/AP

Argumentoval biológiou človeka

Damore vyhlásil, že ženy podľa neho nemôžu byť v technických profesiách zastúpené v USA v rovnakom počte ako muži. Ako dôvod uviedol biologické rozdiely. Vedenie Googlu ho vyhodilo, čo vyvolalo vlnu protestov, okrem iného aj investigatívneho serveru WikiLeaks alebo pravicového internetového média BreitBart News.

Podľa Damoreovho vyhlásenia, ktoré rozšíril prostredníctvom internej komunikačnej siete spoločnosti Google, sú muži pre IT sektor "biologicky vhodnejší", a preto v technických odboroch a vo vedúcich pozíciách nie sú ženy zastúpené v rovnakej miere. Vo firme Google tvoria muži 69 percent z celkového počtu zamestnancov.

"Cenzúra je pre stroskotancov. Ženy aj muži si zaslúžia rešpekt a nemôžme ich vyhadzovať, keď slušne vyjadria svoj názor. Lepšie je argumentovať," napísal na sociálnej sieti Twitter zakladateľ WikiLeaks Julian Assange.

Kedysi doména žien

Na stranu vyhodeného inžiniera sa postavili aj pravicové médiá. Majiteľ webu Right Wing News John Hawkins napísal, že Damore bol vyhodený pre svoje konzervatívne názory. Ultrapravicový server BreitBart News, ktorého bývalý šéf Steve Bannon je teraz hlavným stratégom Bieleho domu, začal publikovať sériu rozhovorov s "rebelmi Googlu", podľa ktorých spoločnosť potláča nepohodlné názory.

Agentúra Reuters v komentári napísala, že programovanie bolo v počiatkoch doménou žien, pretože sa nepovažovalo za prestížnu profesiu. Keď význam tejto práce začal prudko rásť, zvyšoval sa aj podiel mužov, ktorí v nej teraz dominujú.

Technologické firmy z amerického Silicon Valley sú často kritizované, že nerešpektujú genderové pravidlá. Damore oznámil, že v prípade prepustenia sa obráti na pracovný súd. Spoločnosť Google spor odmietla komentovať s tým, že o záležitostiach svojich zamestnancov na verejnosti nehovorí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok