Nemáme alternatívu, zhodli sa lídri strán na koaličnej rade

TA3 SITA TASR
8.8.2017 09:27

Vážnu krízu, ktorá sa začala prekvapujúcim vypovedaním Koaličnej zmluvy zo strany SNS, mala vyriešiť koaličná rada. Ak sa trojica straníckych lídrov Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár nedohodne, môže to znamenať pád vlády aj predčasné voľby. Opozícia však tvrdí, že ide len o hru, prípadne o prerozdelenie moci. Situáciu s vami sledujeme online.

Online sme ukončili.

16:26 Koaličná rada sa údajne nezaoberala tvorbou novej Koaličnej zmluvy, ako to požaduje SNS, ale ani doplnením či zmenou súčasného znenia dohody podpísanej 1. septembra 2016. Podľa informácií agentúry SITA koaliční partneri riešili len osobné spory, ktoré medzi nimi vznikli za posledné dni. Národniari by mali svoje požiadavky predostrieť na piatkovom rokovaní. Tie následne majú Smer-SD a Most-Híd analyzovať.

16:10 Sme rodina nevníma vypovedanie koaličnej zmluvy zo strany lídra SNS ako krok, ktorý by priblížil predčasné parlamentné voľby a neočakáva ani zásadné zmeny pomerov v koalícii. "Čo chcú? Prenastaviť vzťahy v koalícii? Aké, čo sa také udialo? Nič také sa neudialo. Andrej Danko nemá 16 či 20 percent, aby žiadal väčší podiel na moci," povedal predseda Sme rodina Boris Kollár.

Na kríze v koalícii preto nič pozitívne nevidí. "Nie je čo oceňovať. Bola to jediná zmysluplná možnosť záchrany Andreja Danka, ale je to len na "oblbnutie" voličov. Nie je to naozaj. V skutočnosti ide o to, aby sa prekryl obrovský problém s eurofondmi," povedal Kollár. "Veď tam nás chceli okradnúť o našu budúcnosť. Pokiaľ sa nebudeme zameriavať na výskum, na školstvo, na vedu, tak naozaj nemáme budúcnosť," dodal. "Nestane sa nič. Robert Fico aj Béla Bugár sú v politike 30 rokov, sú to starí harcovníci, a Andreja Danka, ktorý tam je päť dní aj s cestou, veľmi rýchlo upracú," odhadol Kollár.

16:05 Pozrite si aj tlačovú besedu SaS o pomeroch v koalícii po koaličnej rade:

15:55 Ku koaličnej kríze sa vyjadril aj bývalý štvrtý člen koalície - strana Sieť. Tá pred časom po dlhšej hibernácii ohlásila návrat do politického boja.

Opäť sa podľa nej potvrdilo, že ísť do koalície so Smerom sa ani pri najlepších úmysloch neoplatí. Aktuálnu koaličnú krízu Sieť sleduje a tvrdí, že riešením dlhodobých koaličných sporov sú nové voľby. "Spolupráca Fica s Bugárom priniesla krátko po voľbách kupčenie s poslancami a následné vylúčenie #Siete z koalície. Dnes je jasné, že ďalšou obeťou ich intríg má byť Dankova SNS. Otázkou je, kedy príde na rad Bugárov Most-Híd. Každý, kto pôjde do koalície so Smerom, totiž riskuje svoju vlastnú existenciu," píše komunikačné oddelenie Siete.     

Dnešné závery koaličnej rady Sieť vníma ako klamstvo. "Predstavitelia koalície klamú ľuďom do očí, keď hovoria, že všetko je v poriadku a koalícia je stabilná. Ich dnešný hovorca Bugár zavádza, keď tvrdí, že neexistuje alternatíva vládnutia," uvádza sa v stanovisku strany. Zdôrazňuje, že každé demokratické voľby totiž ponúkajú nové možnosti. "Jediným riešením dlhodobých koaličných sporov sú podľa #Siete nové voľby," uzavrela Sieť.

15:15 Pozrite si tlačovú besedu poslancov OĽaNO o situácii po koaličnej rade:

14:30 Vládna koalícia podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka vnáša do spoločnosti cirkus, nestabilitu a chaos. Ako povedal Galko na tlačovej besede, koalícia si posiela mediálne odkazy a potom nemá úctu k občanom, aby im vysvetlila, čo sa deje. „Je to trápne a zbabelé,“ konštatoval. Podľa neho sa nič lepšie nemôže stať, len aby SNS a Smer začali na seba vyťahovať špinavosti.

Podľa Galka sa Andrej Danko pokúsil o vydieranie svojich partnerov. Upozornil, že nebol schopný vypovedať koaličnú dohodu osobne, ale urobil to písomne. „Potrebuje odlákať pozornosť od megakauzy v rezorte školstva, preto vyvoláva naoko vážny spor. V skutočnosti sa podľa nás snaží zakryť masívne rozkrádanie v rezorte školstva a nevie si poradiť s ministrom Plavčanom,“ zdôraznil. Galka zaujíma, čo sa v korupčnej koalícii deje.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová uviedla, že SaS je jediná reálna alternatíva Smeru a koalícii. „Sme pripravení aj na návrh predčasných volieb,“ povedala.

13:38 Opozícia už v najbližších dňoch zvolá mimoriadnu schôdzu, na ktorej sa pokúsia o vyslovenie nedôvery ministrovi školstva Petrovi Plavčanovi.

13:35 Je pravda, že s takýmito neustálymi malichernými škriepkami a neustálymi škandálmi, ako to predvádza súčasná koalícia, by iné politické strany vládnuť asi nedokázali. Povedala to na tlačovej besede poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová na margo vyhlásenia predsedu koaličného Mosta-Híd Bélu Bugára, že táto vláda nemá alternatívu. „Bez ohľadu na to, či sa súčasná koalícia bude potácať od krízy ku kríze ešte rok alebo dva, verím, že ľudia sa vo voľbách rozhodnú, že chcú lepšie spravované Slovensko, že chcú zodpovedných politikov, ktorí nebudú kradnúť. Za hnutie OĽaNO môžem zodpovedne vyhlásiť, že sme pripravení súčasnú vládnu koalíciu vymeniť a robiť veci spravodlivo a čestne," povedala Remišová.

Podľa nej je obdobie vládnutia tejto koalície obdobím neustálej nestability a vzájomných škriepok. "Je to preto, že strany koalície nespájajú žiadne spoločné hodnoty, len spoločný biznis model, ktorým je vysávať zo štátu naše spoločné peniaze. Vidíme to aj na tomto škandále s rozdeľovaním eurofondov na vedu a výskum," povedala s tým, že Slovenská národná strana chcela pokútnym spôsobom rozdeliť viac ako pol miliardy eur rôznym čudným firmám a obrať tak vzdelávanie o veľkú časť investícií do našej budúcnosti. Za krízu si podľa Remišovej môžu koaliční partneri sami. „Ako vidíme, dôvodom súčasnej koaličnej krízy nie sú problémy Slovenska, nie sú programové spory. Dôvodom vládnej krízy je snaha ututlať 600-miliónový škandál Andreja Danka s eurofondmi," vyhlásila.

Remišová dodala, že SNS tvrdí, že informácie o škandále na ministerstve školstva jej osobne dali Ficovi poradcovia. „Už len čakám, kedy Andrej Danko začne tvrdiť, že sa Igor Matovič tajne schádza s pánom Ficom v Trnave pri víne a radia sa, čo zlé ešte SNS spravia. Andrej Danko sa darmo snaží odpútať pozornosť od svojho škandálu. Škandálnu eurofondovú výzvu vypísal v máji 2016 minister Plavčan. Kritériá hodnotenia projektov ministerstvo zmenilo za pána Plavčana. Hodnotiteľov na jednotlivé projekty vyberali úradníci pána Plavčana, ktorý vymenoval aj šéfa zodpovedného oddelenia, teda agentúry. Škandál rozdeľovania 600 miliónov eur na vedu a výskum je škandálom Andreja Danka, toho sa pán Danko nezbaví," uzavrela.

13:20 V Slovenskej národnej strane majú pocit, akoby bolo hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti zaangažované v útokoch na národniarov. Po skončení dnešnej Koaličnej rady to pre médiá povedal Jaroslav Paška zo SNS. Tvrdí, že Smer na SNS neútočí priamo, ale cez OĽaNO. „Máme pocit, že tu je nejaký synchrón. Akoby ten subjekt bol nasadený na to, že bude očierňovať s materiálmi, ktoré sú vypracované kdesi inde. Máme subjektívny pocit, že tá koordinácia sa začína prejavovať čitateľne,“ povedal Paška.

Paška zároveň tvrdí, že SNS chce v prvom rade zmenu mechanizmov fungovania koalície. Domnieva sa, že napríklad ministrom by mali chodiť dokumenty na vládu skôr ako v ten deň ráno. Myslí si, že by bolo dobré, ak by sa Koaličná rada stretávala pravidelne. Za problém považuje aj obsadenie miest v regiónoch. Podľa Pašku nešla SNS na rokovania s personálnymi požiadavkami.

12:43 Pozrite si aj celý brífing Bélu Bugára:

12:35 Bugár ešte v pondelok večer hovoril, že budú chcieť počuť od Danka aj návrhy, ako chce zmeniť koaličnú zmluvu. Po koaličnej rade však neprezradil, či Danko niečo také priniesol.

12:15 "Trápne, zbabelé, nezodpovedné voči štátu i občanom. Čím skôr táto korupčná koalícia skončí, tým lepšie." Takto reagovala SaS na brífing po rokovaní koaličnej rady.

12:10 Problém v koalícii podľa Bugára nie je taký vážny a koaliční lídri sú odhodlaní pokračovať. Šéf Mosta na brífing po rokovaní prišiel sám a tlmočil stanovisko vládneho trojlístka. "Na dnešnom rokovaní bolo jednoznačne stanovené, že neexistuje žiadna alternatíva tejto koalície, preto sú koaliční lídri odhodlaní ďalej pokračovať," povedal Bugár.

Partneri sa podľa jeho slov porozprávali, vypočuli si navzájom názory a rozhovory budú pokračovať ďalej. Bugár tvrdí, že spory nie sú. "Vypočuli sme si názory a budeme pokračovať v rokovaní," zopakoval šéf Mosta-Híd. Podľa neho údajný spor v koalícii vznikol na základe "jedného listu". "Vypočuli sme si aj stanovisko pána predsedu Danka a pokračujeme v piatok. Keďže pokračujeme, až také vážne to nie je," uzavrel Bugár.

11:50 Koaličná rada sa skončila, pokračovať budú v piatok na Úrade vlády. "Koalícia chce pokračovať, lebo alternatíva neexistuje," vyhlásil na krátkom brífingu po jej skončení šéf Mosta-Híd Béla Bugár. Mali sa na tom zhodnúť všetky tri strany koalície. K dohode však zrejme ešte nedošlo.

10:50 Lídri boli pri príchode na Bôrik zdržanliví. Béla Bugár sa novinárom vyhol, Andrej Danko, ktorý prišiel ako prvý, povedal, že nechce na rokovanie meškať. Premiér Fico na otázky novinárov zareagoval slovami "ste trápni".

10:35 Koaličná rada, ktorú zvolal premiér do bratislavského vládneho hotela Bôrik, sa už začala.

10:30 Danko nevie, ako sa vyvinie situácia v koalícii, je však podľa neho dôležité, aby sa medzi koaličných partnerov vrátila elementárna úcta. Danko to uviedol po dnešnom zasadnutí predsedníctva strany. „Predsedníctvo SNS prerokovalo dnešnú situáciu, ja nie som veštec, čo bude ďalej, ale myslím si, že je dôležité, aby sa vrátila medzi koaličných partnerov elementárna úcta,“ uviedol Danko novinárom predtým, ako sa vydal na rokovanie koaličnej rady.

Podľa Danka je dôležité, aby si koaliční partneri určili priority, najmä v sociálnej oblasti. „Aby to nebola vláda len pre vládnutie, ale aby sme konečne začali riešiť problémy efektívne, nie aby sme bojovali o financie pre jednotlivé rezorty na výstavby diaľnic a na ďalšie veci, pretože ja som si efektívne riadenie štátu predstavoval úplne ináč, keď som išiel z praxe do politiky,“ vysvetlil.


Predseda SNS je presvedčený, že bez „absolútnej“ revízie koaličnej zmluvy nemôže koalícia ďalej fungovať. „V každom prípade si myslím, že je veľmi dôležité, aby si ľudia dokázali svoje problémy vydiskutovať a ja som zvolil tento spôsob hlavne preto, že si myslím, že bez absolútnej revízie koaličnej zmluvy nie je možné fungovať, pretože tu vznikajú rôzne situácie, ktoré koaličná zmluva ani nepozná,“ dodal.

10:00 Vedenie Smeru sa počas nočných rokovaní podľa informácií agentúry SITA zhodlo na tom, že Smer nebude ustupovať požiadavkám Andreja Danka. Na rokovaní chýbal jedine minister kultúry Marek Maďarič, ktorý pre predsedu SNS a jeho rozhodnutie vypovedať Koaličnú zmluvu neprerušil dovolenku.

09:00 Pred koaličnou radou zasadá aj predsedníctvo SNS. Podľa podpredsedu strany Antona Hrnka ide o pokračovanie predsedníctva, ktoré bolo v piatok.     

„Pokračujeme v predsedníctve, ktoré bolo v piatok. Čakáme, že sa veci vyjasnia a že pôjdu správnym smerom,“ uviedol pri príchode do sídla SNS na Šafárikovom námestí v Bratislave. Hrnko priznal, že nevie, čo viedlo predsedu jeho strany k vypovedaniu koaličnej zmluvy. Na piatkovom predsedníctve sa podľa neho o tom hovorilo ako o krajnej možnosti.   „Uvidíme, čo nám povie, pretože my sme mu dali v piatok určitý mandát a naplnil jeho krajný variant. Tak najskôr musíme vedieť, čo bolo príčinou, že sa to použilo,“ vysvetlil.

08:15 Robert Fico zvolal na dnešné predpoludnie Koaličnú radu. Na nej očakáva, že predseda SNS Danko vysvetlí partnerom "absurdný krok Slovenskej národnej strany“, ktorým vypovedala Koaličnú zmluvu. "Absurdné to môže pripadať len tomu, kto si zakrýva oči pred pravdou," odkázal mu v reakcii  Danko.

Ešte v nočných hodinách rokovalo užšie vedenie Smeru.

08:00 Pozrite si niekoľko scenárov, ako sa môže aktuálna kríza skončiť:

06:30 Včerajší online článok ku koaličnej kríze si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok