Rusko je pripravené rokovať s Poľskom o odovzdaní trosiek vládneho lietadla

SITA
10.4.2012 16:29

Nehoda vládneho lietadla pri Smolensku pred presne dvoma rokmi si vyžiadala životy vysokých poľských predstaviteľov vrátane prezidenta Lecha Kaczynského.

Rusko je pripravené rokovať s Poľskom o odovzdaní trosiek vládneho lietadla
SITA

Rusko je pripravené rokovať s Poľskom o odovzdaní trosiek vládneho lietadla, ktorého nehoda pri Smolensku si vyžiadala životy vysokých poľských predstaviteľov vrátane prezidenta Lecha Kaczynského. V utorok to povedal hovorca ruskej vyšetrovacej komisie Vladimir Markin. Moskva odovzdá trosky, ktoré sú "dôkazmi v trestnom prípade", po úplnom ukončení vyšetrovania nehody.

"Rusko je už pripravené rokovať o technickom postupe odovzdania trosiek poľským partnerom," vyhlásil Markin v deň druhého výročia. Poľský špeciál bol na ceste na spomienkové podujatie pri príležitosti 70. výročia masakry 22 tisíc poľských dôstojníkov a príslušníkov inteligencie sovietskou tajnou službou NKVD. Jeho havária pri meste Smolensk si vyžiadala 96 obetí. Ruská vyšetrovacia komisie viní z nehody poľských pilotov, ktorí sa rozhodli pristáť v hmle. Poľsko pripisuje zodpovednosť aj ruským letovým dispečerom, ktorí neposkytli posádke dostatočne presné informácie.

Asi 1000 prívržencov poľského konzervatívneho politika Jaroslawa Kaczynského sa v utorok zišli pred prezidentským sídlom vo Varšave, kde protestovali proti oficiálnym výsledkom vyšetrovania nehody. Demonštranti vyjadrovali názor, že udalosť, pri ktorej zahynul vtedajší prezident Lech Kaczynski, bola atentátom. Zopakovali tak dohady podporované opozičnou nacionalistickou stranou Právo a spravodlivosť pod vedením brata zosnulého prezidenta, podľa ktorých zrútenie lietadla nebolo nehodou, ako tvrdia vo svojich správach ruskí a poľskí vyšetrovatelia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok