Česká trojkoalícia sa dohodla, predčasné voľby nebudú

TASR
10.4.2012 15:55

Predstavitelia troch strán českej vládnej koalície - Občianskej demokratickej strany (ODS), TOP 09 a Vecí verejných (VV) sa dnes dohodli na úsporných opatreniach pre roky 2013 a 2014, čo bol jeden z predpokladov zachovania súčasnej trojkoalície.

Česká trojkoalícia sa dohodla, predčasné voľby nebudú
SITA

Premiér Petr Nečas (ODS) v uplynulom týždni naznačil, že ak VV nepodporia pripravované škrty, uskutočnia sa v júni v ČR predčasné parlamentné voľby. Aj podľa ministra financií Miroslava Kalouska (TOP 09) by snaha o zmäkčenie vládnych úspor bola konečnou pre koalíciu.

"My sme nikdy nemali žiadny problém so škrtmi," komentoval dohodu ekonomických ministrov po príchode na rokovanie lídrov koaličných strán predseda VV Radek John. ODS a TOP 09 podľa jeho slov búšili do otvorených dverí. Dohodu na úprave jestvujúcej koaličnej zmluvy vidí však líder VV ako komplikovanejšiu.
Úsporné kroky, podrobnosti o ktorých ešte neboli zverejnené, by mali ušetriť v budúcom roku 42,4 miliardy Kč, v roku 2014 potom asi dvojnásobnú sumu a udržať tak rozpočtový deficit ČR pod hranicou troch percent HDP.

O výsledkoch koaličných rozhovorov, sme sa rozprávali s českým politológom Zdeňkom Zbořilom

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok