Ázijské krajiny chcú dohodu o správaní sa v Juhočínskom mori

TA3 TASR
6.8.2017 21:24

Čína by mohla začať rokovať s krajinami juhovýchodnej Ázie o kódexe správania sa v Juhočínskom mori ešte v tomto roku v prípade, že sa do tejto témy zásadným spôsobom nezamieša nijaká vonkajšia strana. Povedal to čínsky minister zahraničných vecí Wang I.

Ázijské krajiny chcú dohodu o správaní sa v Juhočínskom mori
SITA/AP

Vytvorili podmienky na rokovanie

Minister ďalej uviedol, že Čína spoločne s ministrami zahraničných desiatich členských štátov združenia ASEAN schválila rámec pre tzv. kódex správania sa v Juhočínskom mori, ktorý bude základom pre ďalšie rokovania. "Jedenásť ministrov sa dnes dohodlo a prijalo rámec kódexu správania sa a my sme oznámili, že niekedy v priebehu roka začneme o texte kódexu rokovať," povedal Wang I. Dodal však, že existujú určité "podmienky" na začatie takýchto rokovaní, medzi ktoré patrí aj to, aby do nich nezasahovali krajiny, ktoré nemajú nijaký nárok na spornú oblasť.

Hovorca filipínskeho ministerstva zahraničných vecí Robespierre Bolivar uviedol, že ministri sa stretnú ešte na konci augusta, aby pripravili pôdu pre ďalšie rokovania, založené na rámcovom dokumente. "Prijatie tohto rámca symbolizuje záväzok medzi krajinami ASEAN-u a Čínou presadiť skutočne účinný a zmysluplný kódex správania," povedal Bolivar.

Územným sporom sa vyhnú

Podľa rámcového znenia nebude kódex nástrojom na riešenie územných sporov v Juhočínskom mori. Zaoberá sa naopak otázkami spolupráce zúčastnených krajín pri mierovom riešení sporov a tiež predchádzaní samotných konfliktov.

Čína si nárokuje takmer celú oblasť Juhočínskeho mora, pričom argumentuje historickými dôvodmi. To vyvoláva nesúhlas Vietnamu, Filipín, Malajzie, Taiwanu či Bruneja, ktorí v oblasti - zaujímavej z hľadiska moreplavby, rybolovu či predpokladaných zásob ropy a zemného plynu - vznášajú vlastné územné nároky.

Členmi Združenia krajín juhovýchodnej Ázie sú Brunej, Filipíny, Indonézia, Kambodža, Laos, Malajzia, Mjanmarsko, Thajsko, Singapur, Vietnam. Ministri zahraničných vecí týchto krajín dnes na zasadnutí vo filipínskej metropole Manila vydali spoločné komuniké. V ňom vyjadrili obavy zo situácie v Juhočínskom mori, ktorá by podľa nich mohla ohroziť mier a stabilitu v regióne. Žiadali tiež, aby sa zabránilo militarizácii oblasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok