Podľa Kollára si máme vážiť, že nemáme mešity. Poliačik hovorí o populizme

TA3 TASR
5.2.2017 15:44

Nárast náboženského radikalizmu v Európe je nesporný, preto ak sprísnením podmienok registrácie cirkví dokážeme predvídať vývoj, je to len správne. V diskusnej relácii TA3 V politike to v súvislosti novelou zákona o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností uviedol poslanec Smeru-SD Ján Podmanický.

Podľa Kollára si máme vážiť, že nemáme mešity. Poliačik hovorí o populizme
SITA/AP

Diskriminácia alebo obrana

Pripomenul, že už sprísnenie podmienok v zákone v roku 2008 pomohlo tomu, aby na Slovensku nevznikla žiadna militantná náboženská skupina. Novelu zákona preto vníma v rovine prevencie. "Ten krok je veľmi dobrý," uviedol Podmanický.

Zástupca SNS Karol Farkašovský v diskusii tiež poukázal na to, že novela reaguje na aktuálne dianie. "V súčasnosti sme svedkami veľmi sofistikovaných pokusov ovplyvňovať myslenie a konanie ľudí a prostredníctvom rôznych dezinformácií urobiť ľudí závislými a zneužiť ich často v prospech náboženských ideológií," uviedol Farkašovský.

Princípom novely je podľa neho ochrana kultúrnych hodnôt, tradícií a princípov, podľa ktorých na Slovensku žijeme. Odmietol, že by novela, zavádzajúca prísnejšie pravidlá pri registrácii cirkví z 20.000 na 50.000 členov, bola diskriminačná, porušovala osobnú a náboženskú slobodu.

Reálne problémy a populizmus

Martin Poliačik (SaS) novelu ako diskriminačnú voči niektorým cirkevným komunitám vníma. Zásadný problém však vidí v tom, že novela rieši to, čo v súčasnosti riešiť netreba a naopak si nevšíma reálne problémy cirkvi.

Spomenul v tejto súvislosti nedokončenú reštitúciu majetku, starostlivosť o cintoríny, podmienky tzv. Vatikánskej  zmluvy. "Je to planý populistický ťah, aby sa nabehlo na prvosignálové pudové správanie určitej skupiny obyvateľstva a s reálnymi problémami cirkvi to nemá nič spoločné," zdôraznil Poliačik.

Jeho názor odmietol líder hnutia Sme rodina Boris Kollár, ktorý otvorene priznal, že novelu podporili, "aby sa nám na Slovensku neusadil islam". "Vážme si to, že tu nemáme žiadne mešity. Máme možnosť poučiť sa z chýb, ktoré urobili v západnej Európe, kde si napúšťali moslimov a teraz sú tam no-go zóny. Urobili sme to preto, aby sme islam hatili a musíme urobiť všetko, aby sme tu ani v budúcnosti preň nevytvárali podmienky," uviedol.

Na Slovensku žije asi tisíc moslimov

Podľa Poliačika sú Kollárové slová príkladom nezodpovedného populizmu. "Na Slovensku máme okolo tisíc moslimov, ktorí nespôsobujú žiadne problémy," upozornil.

Farkašovský podotkol, že novela nesmeruje k aktívnemu zákazu cirkvi. "Nikto nikomu nebráni v slobode vierovyznania. Napokon, nie každá cirkev potrebuje registráciu, ale ak ju chce, ak chce od štátu výhody, tak štát má absolútne právomoc stanoviť regulatívy," poznamenal predstaviteľ národniarov.

Podmanický je presvedčený, že v budúcnosti bude potrebné ešte v rámci problematiky registrácie cirkví otvoriť ďalšie otázky. "K registrácii cirkvi by sa mala vyjadrovať aj Slovenská informačná služba, či nejde o rizikovú skupinu a v prípade výstavby náboženských stavieb tiež obec, v ktorej má stavba vzniknúť," povedal Podmanický.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok