Do Francúzska sa vrátili stovky džihádistov, ktorí bojovali za radikálov

TA3 ČTK
6.8.2017 10:34

Do Francúzska sa z vojnových zón v Sýrii a Iraku vrátilo 271 občanov, ktorí tam odišli bojovať za islamských radikálov. Je medzi nimi 54 maloletých a pätina sú ženy, informoval minister vnútra Gérard Collomb v rozhovore s Le Journal du Dimanche. Všetky navrátilcov podľa neho vyšetruje prokuratúra a niektorí sú vo väzbe.

Do Francúzska sa vrátili stovky džihádistov, ktorí bojovali za radikálov
SITA/AP

Úrady odhadujú, že celkovo odišlo bojovať za radikálov z takzvaného Islamského štátu do Sýrie a Iraku asi 700 francúzskych občanov. Francúzsko rovnako ako ďalšie európske krajiny riešia, ako s nimi po návrate do vlasti naložiť. Na otázku, koľko Francúzov bolo v bojoch zabitých, však Collomb nedokázal odpovedať. "Tieto informácie je ťažké získať," povedal.

Odborník na džihádistov Romain Caillet usudzuje, že o život prišlo "veľa" Francúzov. "A presne toto si väčšina z nich želala," uviedol Caillet. Pomerne nízky počet navrátilcov z radov francúzskych radikálov je podľa neho daný tým, že Islamskému štátu je ťažké uniknúť a vojnovú zónu opustiť. Sýrsko-turecká hranica je navyše stále menej priepustná. "Nie je to nemožné, ale musíte mať peniaze a sieť kontaktov," povedal Caillet. Väčšiu šancu na útek majú podľa neho radoví bojovníci než tí vyššie postavení, ktorých IS chráni.

Islamský štát v posledných mesiacoch stratil rozsiahle územia v Sýrii aj Iraku. Arabsko-kurdské jednotky teraz dobývajú východosýrsku Rakku. Mesto je hlavným sýrskym strediskom islamistov. Hlavná bašta IS v Iraku, mesto Mósul, je už od júla v rukách irackých síl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok