Boltovi rozlúčka nevyšla, v poslednej stovke skončil až tretí

TA3 TASR
6.8.2017 00:04

Na šprintérsky trón zasadol na MS v Londýne Američan Justin Gatlin so sezónnym maximom 9,92, druhý finišoval jeho krajan Christian Coleman 9,94 a až tretí skončil Jamajčan Usain Bolt taktiež so sezónnym maximom 9,95. Jamajský blek sa tak rozlúčil s kariérou nečakane 'len' bronzom, keď doplatil hlavne na príliš pomalý štart.

Čaká ho posledná štafeta

Gatlin, z histórie známy aj s dopingovým trestom, sa konečne dočkal. Po zlate na OH v Aténach v roku 2004 a dvoch zlatých na MS v behu na 100 i 200 m v Helsinkách v 2005 sa radoval z vytúženého titulu po 12 rokoch.

Bolt si zakľakol do 4. dráhy, 60-tisíc divákov dostal do varu aj svojimi humornými gestami pred štartom a po dobehnutí zožal ďalší aplauz, aj keď nezvíťazil. Jedenásťkrát na MS zlatý, osemkrát na OH. To je Usain Bolt súčasnosti, ktorý v Londýne uzatvoril svoju hviezdnu kariéru bronzom. Tridsaťjedenročný najrýchlejší muž planéty sa predstaví ešte v štafete na 4 x 100 m.

Titulov mohol mať aj viac, nebyť diskvalifikácie jamajskej štafety na 4x100 m v olympijskom Pekingu'08 po dopingu Nesta Cartera a pokazenom štarte na 100 m na MS v Dägu'2011. Pred šampionátom sa jeho forma trochu spochyňovala, svetový tabuľkový piedestál mu nepatril, no na druhej strane sa vedelo, že Bolt dokázal vždy formu na vrcholnom podujatí vyšperkovať a zbehnúť si maximá.

Nevyšiel mu štart

Bolt v sezóne trpel aj pod vplyvom smrti blízkej priateľky Germaine Masonovej a dosť ho zabrzdili opätovné intenzívne bolesti chrbta. Bolt sa v Londýne lúčil s kariérou a nič iné ako zlatú medailu si nepripúšťal. Za jeho najväčšieho súpera sa považoval okrem zaužívaného Gatlina v sezóne najrýchlejší ďalší Američan Christian Coleman, v závetrí na svoju možnosť čakal jeho krajan Yohan Blake.

Pred dvoma rokmi zdolal v Pekingu na MS Gatlina o 0,01 sekundy, o slovo sa hlásil aj Juhoafričan Simbine s ôsmimi časmi v sezóne pod 10 sekúnd. Semifinále s kľúčom 2+2 určilo osem finalistov. Gatlin bežal v prvom z troch a uspokojil sa s 2. miestom s 10,09 za Simbinem 10,05. V 2. behu vládol s tesnými odstupmi Jamajčan Blake s 10,04, v treťom zo súboja Colemana a Bolta vyšiel víťazne prekvapujúco Coleman s 9,97 pred Boltom 9,98.

Jamajčan síce prehral, čo sa mu predtým v jeho slávnej ére na vrcholných meraniach síl nikdy nestalo, no štart mal katastrofálny a navyše úplne vypustil záver. Vo finále sa situácia opakovala, štart mu opäť nevyšiel a bronzom sa ovenčil prvýkrát vo svojej úžasnej kariére.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok