Breivik je právne zodpovedný za svoje činy

SITA
10.4.2012 13:59

Nové zistenia sú v rozpore s prvým posudkom dvoch psychiatrov z novembra minulého roku, podľa ktorého Breivik trpí paranoidnou schizofréniou.

Breivik je právne zodpovedný za svoje činy
SITA

Nórsky masový vrah Anders Breivik je právne zodpovedný za svoje činy a je tak trestne stíhateľný. Vyplýva to zo záverov druhého psychiatrického posudku, ktoré zverejnili v utorok. "Hlavným záverom expertov je, že obvinený Anders Behring Breivik nebol v čase činu 22. júla 2011 nepríčetný," uviedol vo vyhlásení súd v Osle s tým, že obžalovaný môže byť postavený pred súd.

Nové zistenia sú v rozpore s prvým posudkom dvoch psychiatrov z novembra minulého roku, podľa ktorého Breivik trpí paranoidnou schizofréniou a v čase skutku bol nesvojprávny. Podľa týchto záverov nebol 33-ročný extrémista schopný zodpovedať sa za svoje činy a s najväčšou pravdepodobnosťou by skončil na psychiatrickej klinike, a nie vo väzení. Konečné slovo však bude mať súdny tribunál, ktorý rozhodne, či skončí obžalovaný na psychiatrii alebo vo väznici. 

Začiatok procesu je plánovaný na 16. apríla a trvať by mal asi desať týždňov. Tribunál bude zložený z piatich sudcov. Štát budú zastupovať dvaja prokurátori, rodiny obetí viac ako 160 právnikov, pričom Breivika bude obhajovať jeho jeden advokát. Svedeckú výpoveď by malo podať 150 ľudí a verdikt by mal byť známy v polovici júla, teda takmer presne rok od jeho vyčíňania. Breivikovi hrozí maximálne 21 rokov za mrežami.

Breivik sa pred súdom priznal, že v júli minulého roka odpálil v aute uložené výbušniny pred vládnou budovou v Osle, pričom zabil osem ľudí. Následne sa vybral na 40 kilometrov vzdialený ostrov Utöya, kde postrieľal 69 mladých ľudí v letnom tábore.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok