Kažimír: Pre stlačenie deficitu a plnenie priorít potrebujeme nájsť 1,5 mld. eur

TA3, TASR
10.4.2012 12:44

Pre požadované zníženie deficitu a zároveň napĺňanie priorít novej vlády bude potrebné do konca budúceho roka prijať konsolidačné opatrenia v celkovom objeme 1,5 miliardy eur.

Kažimír: Pre stlačenie deficitu a plnenie priorít potrebujeme nájsť 1,5 mld. eur
SITA

Na základe východísk rozpočtu na budúci rok, ktorý pripravil ešte odchádzajúci minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS), je suma potrebná na stlačenie deficitu verejných financií v budúcom roku pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) odhadnutá na 1,2 miliardy eur. Ide však len o hrubý náčrt rozpočtu, bez zohľadnenia priorít novej vlády.

"Tam nie sú žiadne priority, ktoré by sme chceli z hľadiska nášho programu a predstáv realizovať. Za ideálnu by som považoval konsolidáciu na úrovni 1,5 miliardy eur, s rezervou na plnenie priorít, na ktorých sa dohodneme," vysvetlil Kažimír. Zároveň avizoval, že kvôli krátkosti času sa väčšia časť týchto peňazí musí získať na strane príjmov. Opatrenia na výdavkovej strane rozpočtu, ktoré kabinet tiež pripraví, totiž prinesú svoj efekt až v dlhšom období.

Predseda vlády aj na dnešnom stretnutí upozorňoval na nepriaznivý vývoj verejných financií v tomto roku, potvrdil však odhodlanie stlačiť deficit v budúcom roku pod 3 % HDP. "Toto je medzinárodný záväzok, ktorý si vláda bude ctiť. Tento záväzok si vyžaduje prijímanie viacerých opatrení a niektoré sa budú dotýkať aj bankovej a finančnej sféry," avizoval Fico.

Práve z tohto dôvodu je podľa vlastných slov pripravený pravidelne konzultovať svoje postupy s centrálnou bankou. "Požiadal som guvernéra NBS o veľmi intenzívnu komunikáciu. Privítal by som, keby národná banka bola zdatným odborným oponentom, ktorý bude upozorňovať vládu na všetky riziká, ktoré by mohli byť spojené s opatreniami v oblasti bankového a finančného sektora," priblížil staronový šéf exekutívy.

"Pre nás bude dôležité počkať si na konkrétne opatrenia a potom tak, ako sme sa dohodli, dáme naše konkrétne stanoviská, upozorníme na riziká, ktoré národná banka v týchto konkrétnych postupoch vidí," potvrdil Makúch. Zatiaľ preto tlmočil skôr všeobecné odporúčania pre novú vládu, ako je zlepšenie výberu daní a čerpania eurofondov či štrukturálne zmeny v rozpočte, ktoré by znížili podiel mandátorných výdavkov.

Šéf NBS zároveň ocenil, že nový kabinet sa prihlásil k cieľu znižovať deficit na úroveň požadovanú európskymi pravidlami. "Táto politika je z nášho pohľadu správna, ktorý guvernér by sa netešil z odhodlania dostať rozpočet do roku 2013 pod kontrolu a pokračovať v konsolidačnom úsilí aj po tomto horizonte," dodal Makúch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok