Pili krv, aby boli neporaziteľní. Popísali rituály detských vojakov

TA3 TASR
4.8.2017 18:23

Detskí vojaci, ktorých využívajú milície v strednej časti Konžskej demokratickej republiky, pili krv zabitých protivníkov v predstave, že sa tak stanú neporaziteľnými. Uvádza sa to v správe, ktorú zverejnil Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva.

Pili krv, aby boli neporaziteľní. Popísali rituály detských vojakov
SITA/AP

Magické praktiky

Milície Kamwina Nsapu, ktoré pravidelne podnikajú útoky v konžskom regióne Kasai, podľa tohto dokumentu vo veľkej miere využívali ako bojovníkov chlapcov a dievčatá vo veku 7-13 rokov. Dievčatá zasväcovali do magických rituálov, pri ktorých natriasali slamenými sukňami a popíjali ľudskú krv.

Väčšina miestnych obyvateľov bola presvedčená o magických schopnostiach týchto detí, čo medzi nimi vyvolávalo strach. "Táto zovšeobecnená viera môže čiastočne vysvetľovať, prečo zle vyzbrojené milície, zložené vo veľkej miere z detí, boli schopné viac ako rok vzdorovať ofenzívam národnej armády," píše sa v správe OHCHR, vychádzajúcej z výpovedí 96 osôb, ktoré pred násilím ušli do Angoly.

Objavujú masové hroby

Krízu v regióne Kasai vyvolalo odmietnutie konžskej vlády priznať Jeanovi-Pierrovi Mpandimu, známemu ako Kamwina Nsapu, štatút oblastného náčelníka. Mpandi zmobilizoval svoje milície, vlani bol v auguste zabitý pri vojenskej operácii.

To viedlo k vystupňovaniu násilia, ktoré si podľa údajov katolíckej cirkvi a OSN vyžiadalo už 3000 mŕtvych a približne 1,3 milióna obyvateľov donútilo opustiť svoje domovy. V oblasti zmietanej násilím OSN lokalizovala najmenej 80 masových hrobov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok