Švajčiarske ľadovce už nezachránia, väčšina z nich zmizne

TA3 ČTK
4.8.2017 08:25

Väčšina z približne 1500 švajčiarskych ľadovcov sa do konca storočia roztopí. Zabrániť tomu už nemôže ani prípadné okamžité ukončenie produkcie skleníkových plynov, napísal švajčiarsky denník Tages Anzeiger. Miznutie ľadovcov zmenšuje zásoby pitnej vody a zvyšuje riziko prírodných katastrof.

Švajčiarske ľadovce už nezachránia, väčšina z nich zmizne
SITA/AP

Kroky prišli neskoro

Proces topenia je už v plnom prúde. Ľadovce vo Švajčiarsku boli najrozľahlejšie v takzvanej malej dobe ľadovej okolo roku 1850, kedy zaberali zhruba 1735 kilometrov štvorcových. Do minulého roka sa ale táto plocha zmenšila takmer o polovicu. Hrúbka ľadu sa v rovnakom období zmenšila o takmer 60 percent.

"Švajčiarske ľadovce sa už nedajú zachrániť," povedal Matthias Huss z technickej vysokej školy v Zürichu. "Spomaľovanie globálneho otepľovania prišlo pre švajčiarske ľadovce príliš neskoro," dodal. Do roku 2100 vraj aj pri najväčšom úsilí o zníženie emisií oxidu uhličitého zmizne 80 až 90 percent masy švajčiarskych ľadovcov.

Topenie ovplyvňuje ekosystém

Topenie ľadovcov zvyšuje hladinu morí, mení kolobeh vody aj obraz krajiny a fungovanie ekosystému. V krajinách ako je Švajčiarsko ohrozuje tiež turistiku. Topenie ľadovcov na celom svete nabralo od začiatku 21. storočia rekordnú rýchlosť a je neudržateľné. V roku 2015 to uviedlo Svetové stredisko pre monitorovanie ľadovcov so sídlom na univerzite v Zürichu.

Ľadovce v rôznych častiach sveta sú vraj natoľko vyvedené z rovnováhy, že by ľad strácali aj bez pokračujúcej zmeny klímy. Obzvlášť postihnutá je práve oblasť Álp. Očakáva sa, že do polovice storočia sa v ich švajčiarskej časti zdvihne teplota v zime o 1,8 stupňa a v lete o 2,7 stupňa Celzia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok