Generál s manželkou si z vojakov urobili otrokov domácnosti

TA3 ČTK
2.8.2017 19:19

Juhokórejský generál a jeho manželka nakladali s niekoľkými pridelenými vojakmi ako s "otrokmi". Nútili ich hľadať stratené golfové loptičky alebo zbierať odstrihnuté nechty. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na centrum zaoberajúce sa právami juhokórejských vojakov.

Generál s manželkou si z vojakov urobili otrokov domácnosti
SITA/AP

Vojaci pridelení do domácnosti generála Pak Čan-ču a jeho ženy "prali, žehlili, starali sa o záhradu, čistili sociálne zariadenie a museli zbierať každú smietku, vrátane odstrihnutých nechtov", uviedlo v komuniké centrum, ktoré sa zaoberá právami juhokórejských vojakov. "Život vojakov sa v ničom nelíšil od života otrokov," uvádza sa ďalej v oznámení.

Generálova žena po jednom z vojakov hodila palacinku, pretože ju zabudol odniesť jej synovi. Potom ho udrela do tváre. V kuchyni žena po vojakoch často hádzala ovocie a oháňala sa po nich nožom. Jeden z vojakov musel na zápästí nosiť elektronické zariadenie, aby mohol rýchlo reagovať na prianie generálovej ženy. Potom, čo vybitá batéria zamedzila nešťastníkovi včas konať, generál sa mu vyhrážal vojenským väzením, uviedla ďalej správa.

Ministerstvo obrany začalo prípad vyšetrovať. Generál Pak sa verejne ospravedlnil a predložil svoju demisiu. V Južnej Kórei musia všetci telesne schopní muži vo veku od 18 do 35 absolvovať dvojročnú vojenskú službu. Dvaja až štyria vojaci bývajú zadelení do domácností veliteľov, aby im pomáhali vykonávať oficiálne úlohy. Mnoho z nich ale nakoniec končí pri domácich prácach, domnieva sa centrum pre práva vojakov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok