Trump protiruské sankcie odobril, no označil ich za chybné

TA3 ČTK
2.8.2017 17:01

Americký prezident Donald Trump podpísal zákon o nových protiruských sankciách, ktoré už predtým schválili veľkou väčšinou hlasov obe komory Kongresu.

S podpisom otáľal

Moskva na balík nových sankcií reagovala už koncom júla oznámením, že americké zastupiteľské úrady v Rusku musí opustiť 755 zo 1210 pracovníkov. Rusko takisto uzavrelo rekreačné a skladové objekty, ktoré v Moskve americká ambasáda využívala.

Podpis zákona o sankciách oznámili zdroje z Bieleho domu. Po schválení sankcií v Kongrese prezident s podpisom niekoľko dní otáľal, na svojom obľúbenom twitteri ani nekomentoval protiopatrenia Moskvy.

Trump návrh zákona podpísal aj napriek tomu, že mu výrazne sťaží prípadné zmiernenie sankcií proti Rusku, ktoré bude najprv musieť odobriť Kongres. Americký prezident totiž v minulosti opakovane spochybnil tvrdenia, že Moskva zasahovala do vlaňajších prezidentských volieb v USA a naznačil tiež ochotu spolupracovať s Ruskom. Nový balík sankcií má Rusko opäť potrestať aj za jeho konanie na Ukrajine a v Sýrii.

Verí v zhovievavosť Kongresu

Nové protiruské sankcie sú "výrazne chybné", uviedol prezident USA Donald Trump v prvom komentári k novému balíku sankcií proti Rusku. Sankcie podľa neho obsahujú protiústavné ustanovenie, ktoré obmedzuje autoritu hlavy štátu. Trumpovi tiež vadí, že niektoré súčasti sankčného zákona Rusku ukladajú, aby "istým osobám" zakázal vstup do krajiny.

Prezident už v minulosti dával najavo výhrady voči ustanoveniu sankčného zákona, ktoré ho v princípe zbavuje možnosti sankcie upraviť, pozastaviť alebo zrušiť bez súhlasu Kongresu. Vo vyhlásení Trump uviedol, že bude prihliadať na mienku Kongresu, ale "ustanovenia naplní spôsobom kompatibilným s ústavnou právomocou" hlavy štátu.

Prezident očakáva, že Kongres nebude využívať "tento chybný zákon" na to, aby napádal spoluprácu s európskymi spojencami pri riešení ukrajinského konfliktu, uviedol vo vyhlásení. Trump tak naznačil, že sankcie môžu zúžiť priestor pre rokovania s Ruskom o riešení globálnych problémov.

Veto by mu zrejme neprešlo

Súčasťou schváleného zákona sú aj sankcie voči Severnej Kórei, ktoré sa zameriavajú na jej programy  vývoja jadrových zbraní a balistických striel, ako aj na zneužívanie ľudí na otrockú prácu. Irán sa stal terčom nových sankcií za svoju podporu terorizmu, porušovanie ľudských práv a program vývoja balistických striel.

Trump mal ústavné právo zákon o sankciách vetovať, ale v Senáte a Snemovni reprezentantov by podľa všetkého jeho veto prehlasovali potrebné dve tretiny poslancov a senátorov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok