Sberbank Slovensko definitívne zanikla, zlúčila sa s inou bankou

TA3 TASR
1.8.2017 10:25

Na Slovensku je o jednu banku menej. Sberbank Slovensko zanikla a oficiálne sa zlúčila s Prima bankou. Tá sa stala právnym nástupcom Sberbank a prechádzajú na ňu aj všetky zmluvné vzťahy.

Sberbank Slovensko definitívne zanikla, zlúčila sa s inou bankou
Twitter/uTraderEnglish

Pre klientov sa nič nemení

"V súvislosti so zlúčením sa pre klientov bývalej Sberbank nič nemení a svoje produkty a služby môžu využívať tak, ako doteraz," informuje na svojej webovej stránke Prima banka. Klienti Sberbank sa do svojho elektronického bankovníctva môžu prihlasovať svojimi štandardnými prihlasovacími údajmi, a to prostredníctvom webovej stránky Prima banky.

Zmeny sa neudejú ani pri ostatných produktoch. Klientom Sberbank ostanú zachované ich pôvodné čísla účtov, ale aj platobné karty. Trh tak podľa odborníka bude o jednu banku chudobnejší.

"Na druhej strane Prima banka si svoju pozíciu posilní a bude šliapať na päty väčším bankám," očakáva odborník portálu Finančný kompas Maroš Ovčarík.

Prima banka si posilnila

Podľa jeho slov je totiž Prima banka orientovaná najmä na retailovú klientelu, zatiaľ čo Sberbank bola silnejšia v korporátnom segmente. "Fúzia teda posilnila banku v oboch segmentoch. Myslím si, že Prima banka postupne vymení produktové portfólio Sberbanky za to svoje. Prestane ponúkať viaceré produkty Sberbanky a preferovať bude svoje produkty," predpokladá Ovčarík.

Tento proces podľa neho už odštartoval, keďže Sberbank postupne prestala ponúkať hypotéky aj kreditné karty. Z hospodárskych výsledkov Prima banky vyplýva, že v 1. polroku tohto roka dosiahla čistý zisk 6,8 milióna eur. Medziročne vzrástol o 3 %.

Objem úverov obyvateľstvu medziročne stúpol o 19 % na 1,32 miliardy eur. "Celkový objem hypoték v medziročnom porovnaní vzrástol o viac ako 20 % na 1,17 miliardy eur. Spotrebné úvery vzrástli medziročne o 11 % na 140 miliónov eur," vyčíslila banka. Rast zaznamenali aj vklady, ktoré stúpli takmer o 10 % na celkový objem 1,4 miliardy eur. Z hľadiska počtu pobočiek je Prima banka treťou najväčšou bankou na trhu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok