Všetko je o baktériách. Diétu môžu premeniť na jojo

TA3 ČTK
22.12.2016 11:19

Počas toho, ako pri diéte dodržujeme určitý druh výživy, sa mení aj zloženie črevného mikrobiomu. Takzvané šetriace baktérie, ktoré sa rodia po nízkokalorickej diéte, spomaľujú metabolizmus a my priberáme na váhe, hoci jeme menej. Vedci tak objavili príčinu jojo efektu.

Všetko je o baktériách. Diétu môžu premeniť na jojo
SITA/Nina Bednáriková

Pokus na myšiach

Na vine je črevný mikrobiom, ktorý je tvorený miliardami baktérií obývajúcimi naše črevá. Ten si pamätá, koľko sme vážili a ako sme sa stravovali a spomaľuje tak náš metabolizmus. Vyplýva to zo štúdie izraelského Weizmannovho inštitútu, ktorú zverejnil časopis Nature.

Tím vedcov pod vedemín Erana Elinava spravil pokus na myšiach. Zvieratá dostávali takú diétu, kde sa cyklicky striedali normálne potraviny s potravinami bohatými na tuky.

Pri obéznych myšiach vedci zistili zmeny črevného mikrobiomu, ktoré pretrvávali aj po tom, čo sa u nich znížila váha a ktoré prispievali k tomu, že hlodavci znovu nabrali zhodené gramy. Keď vedci tento črevný mikrobiom preniesli na myši, ktoré nemali žiadnu diétu, i v tomto prípade tieto zvieratá pribrali na váhe.

"Mikrobiom môže byť považovaný za orgán nášho tela, podobne ako pečeň, ladviny či srdce," vysveľuje psychiater a nutričný poradca Stefano Erzegovesi z milánskej nemocnice San Raffaele.

Nesprávna strava

"Zdá sa, že ovplyvňuje i fungovanie mozgu, nakoľko môže čiastočne určovať naše stavy depresie či úzkosti," citoval taliansky denník Corriere della Sera.

"V mikrobiome máme baktérie rôzneho druhu, ktoré sa správajú špecificky: keď niečo jeme, prevažuje počet určitého typu baktérií a ostatné hynú. Keď jeme nesprávne, napríklad rafinované potraviny bez vlákniny, príliš mnoho živočíšnych proteínov a saturovaných tukov, stáva sa náš mikrobiom takpovediac horším a počet baktérií, ktoré prevažujú, sú také, že prispievajú k zápalom a sťažujú chudnutie. Sú to takzvané šetriace baktérie," pokračoval Erzegovesi.

Šetriaci mikrobiom spomaľuje metabolizmus, a preto i v tomto prípade, keď po ukončení diéty jeme málo, naberáme na váhe. Je to zvláštne preto, že módne diéty obsahujú príliš mnoho proteínov, po ktorých sa rýchlo chudne, ale v črevách vytvára najhorší možný mikrobiom, ktorý vytvára jojo efekt.

Ten môže pretrvávať mesiace alebo roky, pretože trvá veľmi dlho, pokiaľ sa zmení typ baktérií nachádzajúcich sa v črevách. Pri myšiach nastala táto zmena až po šiestich mesiacoch, čo je štvrtina dĺžky života hlodavca v zajatí. Pri ľuďoch je túto dobu ťažko určiť.

Treba klásť dôraz na kvalitu

Jediným spôsobom, ako zmeniť typ baktérií, je zmena jedálnička. Typ baktérií totiž určuje kvalita toho, čo jeme. Menšie porcie nestačia k tomu, aby sa zmenil šetriaci mikrobiom. Pokiaľ ale začneme jesť inak, zmenia sa i baktérie.

Ako teda zabrániť jojo efektu? "Zhadzovať kilogramy tým, že budeme jesť lepšie, síce menej, ale pritom budeme klásť dôraz na kvalitu potravín," uvádza Erzegovesi.

Štúdia publikovaná v časopise Nature ukazuje, ako zlý mikrobiom obmedzuje v črevách prítomnosť flavonoidov, ktoré sa nachádzajú v rastlinnej ríši. Ak teda chcete mať správnu rovnováhu v črevách, musíte jesť menej rafinovaných potravín, živočíšnych proteínov a saturovaných tukov a viac ovocia a zeleniny.

Témy: potravina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok