V Turecku sa koná veľký proces, hlavným obžalovaným je Gülen

TA3 TASR
1.8.2017 06:37

Tureckom rezonuje doteraz najväčší súdny proces. Pre údajnú účasť na minuloročnom zmarenom pokuse o štátny prevrat súdia takmer 500 ľudí. Niektorí sa ale pred súd osobne nepostavili.

Bývalý veliteľ tureckých vzdušných síl Akin Oztürk a ďalší obžalovaní z leteckej základne Akinci neďaleko Ankary sú obvinení z riadenia prevratu a bombardovania kľúčových vládnych budov vrátane parlamentu. Na základni zadržiavali v deň puču niekoľko hodín aj náčelníka generálneho štábu tureckej armády generála Hulusiho Akara a ďalších veliteľov.

Mnohí z obžalovaných čelia doživotným trestom za protištátne zločiny, pripomína agentúra AP. Pred budovou súdu sa zhromaždili demonštranti skandujúci heslá proti obžalovaným, ktorých priviedli na súd za prísnych bezpečnostných podmienok.

Po pokuse o prevrat z 15. júla 2016 v Turecku zadržali okolo 50.000 ľudí a prepustili alebo suspendovali viac než 150.000 príslušníkov armády a zamestnancov štátneho i súkromného sektora. Na rozsiahly zákrok reagovali s obavami skupiny pre ľudské práva i viaceré západné vlády. Turecké vedenie však tvrdí, že vzhľadom na závažnosť hrozieb, ktorým je krajina vystavená, sú tieto "čistky" oprávnené.

Témy: Ankara Sud Turecko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok