Diskotékou v nemeckom Konstanzi otriasla streľba, zabíjal Iračan

TA3 ČTK TASR
30.7.2017 08:48

Streľba v nočnom klube v meste Konstanz v nemeckej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko, ktorá si vyžiadala dvoch mŕtvych vrátane irackého útočníka, mohla byť dôsledkom domáceho sporu.

Nič vraj nenasvedčuje tomu, že by bol 34-ročný Iračan, ktorý začal nadránom na diskotéke strieľať, motivovaný terorizmom, hoci sa skúmajú všetky aspekty trestného činu. Polícia sa momentálne snaží zistiť viac o jeho minulosti. Polícia vylúčila ako motív činu terorizmus, príčinou streľby bol zrejme spor v minulosti opakovane trestaného muža s pracovníkmi diskotéky.

Iračan zabil v klube, ktorý sa nachádza v priemyselnej časti mesta, jedného človeka a troch vážne zranil. Na úteku z miesta činu pri prestrelke s policajtmi jedného zranil. Sám utrpel ťažké strelné zranenia, ktorým v nemocnici podľahol. Nie je známe, či mal komplicov.

Polícia potvrdila, že útočníkom bol 34-ročný Iračan. Nebol žiadateľom o azyl, v Nemecku žil vraj dlhú dobu a určitý čas v oblasti mesta Konstanz.

Viaceré nemecké denníky informovali, že osoba, ktorú zabil, bola návštevníkom klubu. Jednou zo zranených osôb je údajne člen ochranky podniku, ktorý sa pokúsil strelca zastaviť. Polícia bola nasadená do akcie po niekoľkých tiesňových volaniach, ktoré prišli okolo 4.30 h. Na mieste činu zasahovali aj špeciálne jednotky a vrtuľník.

Streľbe podľa štátneho zástupcu Johannesa-Georga Rotha predchádzala hádka muža s pracovníkmi diskotéky. Po nej muž odišiel a onedlho sa vrátil vyzbrojený puškou M16, ktorá patrí k štandardnej výbave americkej armády. Pri vstupe do diskotéky zabil strelou do hlavy jedného z členov ochranky a ďalších ľudí streľbou zranil. Vnútri budovy podľa polície nestrieľal.

"Nič, zdôrazňujem nič v tejto chvíli nenasvedčuje, že by čin mal teroristické alebo islamistické pozadie," uviedol štátny zástupca Roth. Strelec, ktorý diskotéku navštevoval častejšie, bol podľa neho zaťom prevádzkovateľa podniku. Vzhľadom k tomu, akú zbraň použil, hovorí polícia o šťastí, že na mieste nebolo viac zranených. Ako sa k puške strelec dostal, zatiaľ nie je jasné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok