Do Egypta letel špeciál, priviezol domov vážne choré dievčatko

TA3 TASR
29.7.2017 13:34

Letecký útvar Ministerstva vnútra Slovenskej republiky v noci letecky transportoval 13-mesačné dievčatko z Egypta na Slovensko. Informoval o tom riaditeľ Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra Ivan Netík.

Do Egypta letel špeciál, priviezol domov vážne choré dievčatko
SITA/Marko Erd

Závažné infekčné ochorenie

"Dievčatko ochorelo na závažné infekčné ochorenie počas dovolenky so svojimi rodičmi a ďalším súrodencom v letovisku Marsa Alam. Stav malej pacientky sa rapídne zhoršil. Vzhľadom na to, že nemocnica v dovolenkovej destinácii nebola uspôsobená na diagnostiku a liečbu dievčatka, egyptskí lekári odporučili čo najrýchlejší transport na Slovensko," povedal Netík.

Zdravotná poisťovňa, v ktorej bola rodina počas dovolenky v Egypte poistená, by dokázala zabezpečiť letecký prevoz až v nedeľu v podvečer.

"Aj preto sa Ministerstvo vnútra SR rozhodlo do Egypta poslať letecký špeciál. V priebehu štyroch hodín od nahlásenia udalosti odletel do egyptskej Hurghady, kde medzitým pacientku previezli, stroj Fokker 100 s medicínskym vybavením a tímom lekárov z Nemocnice sv. Michala v Bratislave," doplnil Netík.

Mimo ohrozenia života

Dieťa spolu s rodičmi a súrodencom v skorých ranných hodinách transportovali na Slovensko. Všetkých štyroch po prílete previezli sanitky do nemocnice na bratislavských Kramároch. Ministerstvo vnútra pri transporte malej pacientky spolupracovalo s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitosti a Ministerstvom zdravotníctva SR.

"Môžeme potvrdiť, že bol zabezpečený transport z letiska do Univerzitnej nemocnice Bratislava na Kramároch. Zdravotníci poskytujú dieťaťu potrebnú zdravotnú starostlivosť. Malá pacientka je v stabilizovanom stave, mimo ohrozenia života," uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. Výsledky prvých klinických vyšetrení podľa nej ukazujú, že by nemalo ísť o cudzokrajnú chorobu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok