Agentúra S&P potvrdila Slovensku rating so stabilným výhľadom

TA3 TASR
29.7.2017 08:09

Ratingová agentúra Standard & Poor's potvrdila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Slovenska na stupni A+. Výhľad ratingu je stabilný. Informovalo o tom ministerstvo financií. Agentúra predpokladá, že hospodársky rast Slovenska by sa mal počas najbližších troch rokov pohybovať okolo 3 a pol percenta ročne.

Agentúra tento krok odôvodňuje najmä stabilným a relatívne rýchlym hospodárskym rastom SR, ktorý by mal počas najbližších troch rokov dosahovať úroveň približne 3,5 % ročne, a to aj vďaka zvyšujúcej sa spotrebe slovenských domácností, rastúcej úverovej činnosti bánk a stabilnej úrovni súkromných kapitálových investícií.

S&P pozitívne hodnotí aj nízke dlhové zaťaženie verejného sektora, udržateľné verejné financie, stabilný objem zahraničných investícií a dobre kapitalizovaný bankový sektor s nízkym podielom problémových úverov (5 %). Podľa jej odhadov by mal verejný dlh SR do roku 2020 klesnúť na približne 48 % HDP.

Za riziká hospodárskeho vývoja na Slovensku agentúra opätovne označuje hlavne starnutie populácie, regionálne rozdiely a problém dlhodobej nezamestnanosti. Okrem S&P aj agentúra Moody’s v apríli tohto roka potvrdila Slovensku rating na úrovni A2, pričom zlepšila ratingový výhľad zo stabilného na pozitívny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok