KĽDR pripravuje jadrovú skúšku

TASR
9.4.2012 12:13

Severná Kórea pravdepodobne pripravuje tretiu jadrovú skúšku. S odvolaním sa na správu juhokórejskej rozviedky to oznámila agentúra AP.

KĽDR pripravuje jadrovú skúšku
SITA

Podľa juhokórejskej tajnej služby Severná Kórea kope nový podzemný tunel, v ktorom by mali jadrovú nálož odpáliť. Na nedávnych satelitných záberoch vidieť hŕby zeminy pri vchode do tunela.

Správa konštatuje, že hĺbenie tunela v komplexe Pangiri na severovýchode KĽDR je v záverečnej fáze. Vyhrabanou zeminou musia pred jadrovou skúškou tunel zasypať, hovoria experti. KĽDR v rovnakej oblasti uskutočnila jadrové skúšky v rokoch 2006 a 2009.

"Severná Kórea sa tajne pripravuje na tretiu jadrovú skúšku, ktorá by bola ďalšou vážnou provokáciou," uvádza sa v správe, ktorá sa odvoláva na fotografie komerčného satelitu, urobené 1. apríla.

Správu o jadrovom teste zverejnili v čase, keď Severná Kórea pripravuje odpálenie rakety dlhého doletu. Štart sa má uskutočniť medzi 12. a 16. aprílom. KĽDR tvrdí, že plánuje vypustiť satelit, podľa Spojených štátov a iných krajín ide o zámienku pre testovanie raketovej technológie, ktorá by bola schopná dopraviť jadrovú nálož nad územie USA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok