Na posvätnom mieste sa vzbúrili veriaci, vzduchom lietali kamene

TA3 SITA
27.7.2017 22:25

V Jeruzaleme opäť zavládol chaos. Aj keď izraelská vláda zrušila sporné bezpečnostné opatrenia, z mesta hlásia ďalšie strety medzi políciou a moslimami. K mešite Al-Aksá na Chrámovej hore sa totiž nahrnuli tisíce moslimov, ktorí chceli zrušenie opatrení osláviť modlitbami.

Na Chrámovej hore v Jeruzaleme sa opäť modlia aj moslimovia. Tí sa tam vrátili po tom, ako Izrael odtiaľ nechal odstrániť sporné detektory kovov a kamery. Ich inštalácia pri vstupe na posvätné miesto po nedávnom útoku na izraelských policajtov vyvolala v ostatných dňoch ostré protesty moslimov a viedla k ďalším násilnostiam medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi.

Krátko po tom, ako na miesto začali opäť prichádzať moslimovia, však došlo medzi palestínskymi veriacimi a izraelskou políciou k stretu. Palestínčania údajne hádzali do strážnikov pri vchode kamene, na čo bezpečnostné zložky reagovali použitím slzného plynu a streľbou gumovými nábojmi.

Podľa palestínskeho Červeného polmesiaca k nepokojom došlo po tom, ako bezpečnostné služby uzavreli jednu z brán, keď sa cez ňu snažilo prejsť veľké množstvo ľudí. Zranenia podľa organizácie utrpelo 37 Palestínčanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok