Premiér: Ľudí s príjmom 300 či 400 eur trestnoprávna mašinéria zošrotuje

TASR
9.4.2012 09:57

Ľudia, ktorí sú podozriví zo závažnej ekonomickej trestnej činnosti, majú vždy prostriedky na to, aby si dokázali vytvoriť neuveriteľne účinné právne bariéry v podobe kvalitných advokátov či celých právnických firiem, ktoré sa starajú o to, aby sa veci zahmlili.

Premiér: Ľudí s príjmom 300 či 400 eur trestnoprávna mašinéria zošrotuje
SITA

V rozhovore pre TASR to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD) ako odpoveď na otázku, prečo doposiaľ nebol za korupciu odsúdený žiaden vysokopostavený funkcionár.


"Nerovnosť pred zákonom. To je veľmi jednoduché vysvetlenie. Keď sa dostane pred súd človek, ktorý má 300 alebo 400 eur príjem, tak zväčša ho trestnoprávna mašinéria zošrotuje a nemá také isté postavenie ako človek, ktorý takéto možnosti má. Navyše Slovensko je malá krajina, kde každý každého pozná. To je niečo, čo veľmi negatívne vplýva na slovenské súdnictvo, prokuratúru a políciu," uviedol Fico.


O údajnej tichej dohode o neútočení, ktorú podľa Daniela Lipšica (KDH) vraj medzi sebou majú politici a im umožňuje beztrestne sa obohacovať, premiér nevie. "Zahučala hora, porodila myš. On (Lipšic, pozn. TASR) mal kopu všelijakých vyhlásení a nikdy sa nič nepotvrdilo. Ja by som sa radšej spýtal bývalého ministra, kde je vyšetrovanie vraždy advokáta, pána Valka? Ja som mal z jeho vyjadrení pocit, že už má vraha za dverami, len ho vytiahne a pred novinármi ukáže," povedal premiér.


Fiaskom sa podľa jeho slov skončilo aj vyšetrovanie Gorily. "Skončilo obvinením Pavla Ruska a okamžitým skončením tohto obvinenia. Preto pripisovať váhu jeho vyjadreniam nemá žiaden význam," tvrdí šéf kabinetu.


Fico pripomenul prísľub, že za jeho vlády sa nebude zasahovať do vyšetrovacieho tímu, ktorý bol postavený na Gorilu. "Nech sa ukážu ľudia od pána Lipšica. Ale je to predsa len veľa rokov späť a opäť sa to dotýka ľudí, ktorí sú silní ekonomicky a majú rôzne bariéry. Ja by som ale naozaj privítal dôkaz, že sa brali provízie pri privatizácii, že sa kupovali poslanci NR SR. Preto mám eminentný záujem na vyšetrení tejto kauzy. Nemám dôvod sa jej obávať, táto kauza nemá so Smerom nič spoločné," uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok