Rezort zahraničia varuje pred cestou do niektorých oblastí Egypta

TA3 TASR
27.7.2017 10:49

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí vydalo druhý stupeň odporúčania, v ktorom upozorňuje Slovákov, aby zvážili nevyhnutnosť cestovania do určitých oblastí Egypta.

Rezort zahraničia varuje pred cestou do niektorých oblastí Egypta
TASR

Vyhlásili výnimočný stav

"V nadväznosti na nedávny ozbrojený útok na zahraničných turistov v areáli hotela v Hurgade egyptské úrady prijali dodatočné opatrenia, ktorých úlohou je zaručiť bezpečnosť zahraničných turistov v letoviskách," informuje rezort diplomacie. Ako ďalej uvádza, v krajine je až do odvolania v platnosti výnimočný stav, ktorý bol vyhlásený v reakcii na teroristické útoky v apríli 2017.

Počas platnosti výnimočného stavu získali úrady široké právomoci predovšetkým v trestnoprávnej oblasti a v zákonom určených prípadoch môžu obmedzovať platnosť niektorých občianskych práv. "V súčasnosti neregistrujeme, žeby uvedené skutočnosti negatívne ovplyvnili fungovanie turistických stredísk alebo slobodný pohyb zahraničných turistov," spresňuje.

Rezort upozorňuje, že na severnom Sinaji platí okrem výnimočného stavu aj zákaz nočného vychádzania. "Túto časť Egypta, ako aj západné územia hraničiace s Líbyou, považuje ministerstvo dlhodobo za rizikové a opakovane varuje slovenských občanov, aby do uvedených oblastí necestovali. Obmedzený je pohyb zahraničných turistov v púštnych oblastiach na západe a juhu krajiny, teda Líbyjská púšť, Západná púšť, Biela púšť," zdôrazňuje.

Treba zvážiť výlety

Napriek tomu, že egyptské úrady vynakladajú maximálne úsilie na elimináciu teroristických hrozieb a polícia a armáda permanentne hliadkujú v turistických centrách, teroristické skupiny operujúce v Egypte predstavujú reálnu bezpečnostnú hrozbu, vrátane ohrozenia turistickej infraštruktúry a zahraničných turistov.

"Bezpečnostná situácia v prímorských strediskách na pobreží Červeného mora i v turistických centrách v povodí Nílu južne od Luxoru je stabilizovaná a pohyb osôb nie je úradmi obmedzený. Odporúčame však zvážiť nevyhnutnosť organizovaných výletov aj individuálnej turistiky po južnej časti Sinajského polostrova, do delty Nílu, do Káhiry, Alexandrie a Fajjúmu," varuje ministerstvo.

Z hľadiska kriminality najväčšie riziko predstavujú vreckári a drobní zlodeji. Pri pohybe mimo turistických stredísk rezort odporúča použiť nevýstredné oblečenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok