Jahnátek odchádza na ÚRSO, v NR SR ho nahradí exposlankyňa

TA3 TASR
24.7.2017 06:17

Novým predsedom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví bude od 25. júla Ľubomír Jahnátek. Vyplýva to z návrhu Ministerstva hospodárstva, ktorý schválila vláda. Jahnátek odchádza z poslaneckých lavíc, kde ho nahradí bývalá dlhoročná poslankyňa.

Opozícia kritizuje politické prepojenia

Prvýkrát sa obsadzuje tento post podľa nových pravidiel, predtým musel rozhodnutie vlády potvrdiť ešte prezident SR. "Výsledok výberového konania je, že výberová komisia odporučila pána Jahnátka. Myslím si, že sa stotožním s týmto návrhom a navrhnem ho na rokovaní vlády. Z mojich informácií vyplýva, že zo štyroch kandidátov jasne vyčnieval. Komisia ho vyhodnotila ako najlepšieho," povedal 28. júna minister hospodárstva Peter Žiga.

Opozícia Jahnátkovi vyčíta jeho politické prepojenia, pre ktoré nemôže zastávať funkciu nezávisle. Tieto výhrady odmieta Žiga aj premiér Robert Fico. Poukazujú na to, že Jahnátek je odborník, do funkcie ho nominovala Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení a výberová komisia ministerstva hospodárstva ho označila za najlepšieho zo štyroch prihlásených kandidátov.

Fico chce silný regulačný rámec

Fico očakáva od nového predsedu ÚRSO, že bude využívať silný regulačný rámec. "Potrebujem, aby sme na Slovensku mali silný regulačný rámec. Úrad je dôležitý, má svoje kompetencie. Ja očakávam od nového predsedu ÚRSO, že tento silný regulačný rámec bude aj náležite využívať. Preto postup pri menovaní Ľubomíra Jahnátka splnil všetky náležitosti, tak ako tieto náležitosti stanovoval zákon a ako sme ich aj my nastavili," zdôraznil Fico.

Pripomenul, že na post šéfa ÚRSO sa uskutočnilo výberové konanie, do ktorého sa mohol prihlásil každý, kto chcel. "Návrh na Ľubomíra Jahnátka prišiel od konkrétnych zamestnávateľov. Myslím si, že môžeme povedať bez akéhokoľvek zaváhania, že 'bol o niekoľko konských dĺžok lepší' ako ostatní kandidáti," dodal premiér.

Do parlamentu sa vracia Gabániová

Jahnátka nahradí v parlamente Darina Gabániová. Tá kandidovala v parlamentných voľbách zo 70. miesta. Získala 235 preferenčných hlasov. Poslanecký sľub by mala zložil na septembrovej schôdzi zákonodarného zboru. Gabániová pôsobila v NR SR od roku 2002, a to až do roku 2016.

V minulosti sa „preslávila“ tým, že mala ako poslaneckú asistentku nevestu Juraja Širokého. Gabániová vyštudovala Lekárku fakultu UK v Bratislave. Pôsobila ako stomatologička v Košiciach.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok