Pri incidente na izraelskej ambasáde v Ammáne zahynul jeden človek

TA3 TASR
23.7.2017 22:32

Jeden Jordánec zomrel po násilnom incidente s Izraelčanom, ktorý sa odohral na izraelskom veľvyslanectve v jordánskom hlavnom meste Ammán. Informovali o tom miestne médiá.

Roztržka medzi oboma mužmi vypukla z neznámych dôvodov. Jej výsledkom bolo, že Jordánec skončil s dvoma strelnými ranami v ramene a Izraelčan mal bodné zranenie na hrudi. Jordánec zraneniam podľahol, Izraelčan je hospitalizovaný a nachádza sa v kritickom stave. Uviedol to jordánsky denník al-Ghad. Zdroj z bezpečnostných síl povedal pre denník, že okolo veľvyslanectva vytvorili policajný kordón.

Napätie medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi sa vystupňovalo cez víkend, keď Palestínčania uskutočnili masové protesty proti bezpečnostným opatreniam okolo Chrámovej hory - posvätného miesta v Jeruzaleme, ktoré uctievajú moslimovia aj židia. Nachádza tam Múr nárekov a mešita al-Aksá.

Zatiaľ boli pri nepokojoch a násilnostiach zastrelení traja Palestínčania a 400 ďalších utrpelo zranenia. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vyhlásil, že po krvavom násilí prerušuje všetky vzťahy s Izraelom. Jordánsko už skôr požiadalo o naliehavé stretnutie ministrov zahraničných vecí arabských krajín, na ktorom by diskutovali o vyostrenej situácii. Jordánsko je moslimským správcom uvedeného posvätného miesta v jeruzalemskom Starom Meste. V piatok 21. júla podnikli protiizraelský protest v Ammáne tisíce Jordáncov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok