Slováci si na paralympijských hrách vybojovali bohatú zbierku medailí

TA3 SITA
19.9.2016 09:28

V Riu de Janeiro sa v nedeľu večer skončili XV. paralympijské hry. Vyše 4300 zdravotne hendikepovaných športovcov zo 160 krajín bojovalo 11 dní v brazílskej metropole o 529 medailových kompletov.

Slováci si na paralympijských hrách vybojovali bohatú zbierku medailí
SITA/AP

Najúspešnejší boli Číňania, ktorí si celkovo vybojovali 239 vzácnych kovov (107 - 81 - 51). Slovenská 29-členná výprava sa v Brazílii dostala na pódium pre medailistov jedenásťkrát, až päťkrát zaznela aj slovenská hymna.

Záverečný ceremoniál s názvom Hudba všetkých farieb a tónov z celej Brazílie nemal výraznú hlavnú hviezdu. Na slávnom štadióne Maracana vystúpili stovky účinkujúcich a v hľadisku boli desiatky tisíc divákov. Brazílsku národnú hymnu na začiatku zaspieval nevidiaci tenorista a pianista Saulo Lucas, ktorý je postihnutý aj autizmom.

Vzápätí vypochodovali na plochu štadióna vlajkonosiči so zástavami všetkých 160 zúčastnených krajín. Slovenskú vlajku niesla dvojnásobná paralympijská víťazka z Ria športová strelkyňa Veronika Vadovičová. Športovci na rozdiel od úvodného ceremoniálu nenastupovali za svojou vlajkou, ale všetci na plochu štadióna prišli už pred začiatkom ceremoniálu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok