Zvýšené hliadky v Jeruzaleme spôsobili vzburu, hlásia obete

TA3 SITA
21.7.2017 14:41

Z Jeruzalema hlásia strety s políciou. Tá podľa médií použila proti Palestínčanom gumové projektily a zábleskové granáty. Nepokoje si vyžiadali najmenej 200 zranených a troch mŕtvych. Dôvodom je zákaz vstupu Palestínčanov pod 50 rokov na posvätné miesto.

Pri stretoch izraelských ozbrojených síl a Palestínčanov, protestujúcich proti prísnejším bezpečnostným prehliadkam pri vstupe na posvätnú Chrámovú horu v centre Jeruzalema, prišli o život už traja ľudia. Informáciu potvrdilo palestínske ministerstvo zdravotníctva.

Všetci traja mŕtvi, vrátane 17-ročného mladíka, boli Palestínčania. Izraelská polícia tvrdí, že úmrtia sú predmetom vyšetrovania. Ďalších dvesto ľudí pri ešte stále trvajúcich stretoch v Jeruzaleme aj na Západnom brehu Jordánu utrpelo zranenia.

V piatok Izrael, ako prevenciu pred násilnosťami, zakázal Palestínčanom mladším ako 50 rokov vstup na posvätné miesto a zvýšil počet policajtov v jeruzalemskom Starom meste. Moslimskí lídri zvolali protesty na piatok v rámci poludňajších modlitieb. Zároveň vyzvali veriacich, aby sa modlili pred svätyňou a nepodrobovali sa bezpečnostným prehliadkam.

K stretu došlo po tom, čo Izrael pred vchodom na Chrámovú horu, ktorá je posvätná pre židov aj moslimov, zaviedol detektory kovov. Reagoval tým tak na nedávny útok troch Palestínčanov, pri ktorom zahynuli dvaja izraelskí policajti. Moslimovia sa obávajú, že je to súčasť snáh Izraela o zvýšenie kontroly nad Chrámovou horou. Židovský štát takéto obvinenia odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok