PR správa

Vznik internetu navždy zmenil spravodajstvo

PR
14.9.2016 00:00

Ešte 20 rokov dozadu mali moc v rukách médiá - televízie, rádiá a noviny. Dnes je ich vplyv stále veľký, ale prišli o monopol.

Vznik internetu navždy zmenil spravodajstvo
PR

Mať informácie ako prvý znamená v mnohých prípadoch veľmi veľa. Ak ste novinár a dostanete sa k nejakej senzácii, môžete ju ako prvý zverejniť a prinajhoršom získate rešpekt a uznanie verejnosti, prinajlepšom aj nejakú novinársku cenu. Toto všetko síce stále platí, ale tradičné médiá vytláča nový globálny hráč - internet. Správy dnes už vôbec nie sú závislé od veľkých médií.

Príliš veľa informácií naraz

V dnešnom svete sa môže dokonca niekedy až zdať, že informácií je príliš veľa a v minulosti to tak nebolo. Je to čiastočne pravda, ale vyplýva to práve z toho, akým kanálom sa informácie dostávajú k svojim príjemcom. Aj pred 30 rokmi sa dialo vo svete obrovské množstvo udalostí, dokonca možno viac ako dnes, akurát ste o tom nevedeli z toľkých zdrojov.

Mať televíziu, noviny alebo rádio nebola taká samozrejmá a rozšírená vec, ako mať napríklad spravodajský web na internete. To so sebou prináša občas až pretlak spravodajstva a spravodajských noviniek, ktoré zaplavujú každého človeka, ktorý sa v online priestore pohybuje. Takéto spravodajstvo je instantné a všadeprítomné.

A tak, ako v bežnom živote, aj tu platí, že ak je niečoho veľa, treba to vedieť triediť a vybrať si len niečo. Fakt, že sa samotná iniciatíva preniesla smerom k verejnosti znamená, že už to nie sú veľké médiá, ktoré určujú témy, ale je to záujem verejnej mienky. Čo môže byť výhoda, ale niekedy aj nevýhoda.

Internet prináša aj riziká

Vďaka tomu, že na internete je možné nájsť naozaj všetko, treba si dávať pozor na zdroje. Niektoré sú seriózne, hoci sú verejne dostupné a dokonca aj verejne editovateľné, napríklad známa Wikipédia. Bohužiaľ, nie všetky webové stránky pracujú alebo sa snažia pracovať si informáciami zodpovedne, a to vedie aj k novým fenoménom.

Cez známy vyhľadávač Google, ale aj jemu podobné nástroje, je možné sa dostať za pár sekúnd k webovým portálom, ktoré informácie manipulujú a to buď vedome, alebo nevedome. Dnes je síce moderné obchádzať tzv. mainstreamové médiá, avšak alternatívou sú často ešte horšie možnosti, ktoré informácie skresľujú či dokonca zneužívajú.

Nespochybniteľnou výhodou ale je, že k dispozícii má každý človek možnosti na získanie správ z viacerých zdrojov a môže si spraviť obraz aj na základe protichodných tvrdení - ich konfrontáciou. Bohužiaľ, väčšina ľudí si vyberá len jednu stranu mince, len jednu pravdu a potom je takáto syntéza informácií úplne zbytočná.

Minulosť vs. budúcnosť

S nástupom sociálnych sietí ako sú Facebook alebo Google Plus sa zmenilo ešte niečo - dnes už môžete voľne zdieľať aj svoje vlastné názory, prípadne vás môžu formovať názory iných bežných ľudí. Už teda nejde len o to, že známe a populárne sa môžu stať informácie od veľkých médií alebo niektorých redaktorov na internete, dnes môže byť každý v tomto smere „úspešný“.

Na druhej strane, zaujímavým poznaním je fakt, že tradičné média sú stále mimoriadne populárne a rozšírené. Bohužiaľ, v snahe vyhovieť verejnej objednávke a predstavám konzumentov, skĺznu mnohokrát pod svoju štandardnú úroveň, čo formuje spätne aj verejnú mienku. Výsledkom tak môže byť určitá degradácia tak obsahu, ako aj formy, správ a spravodajstva celkovo.

Spravodajstvo určite prežije

Jedno je isté - spravodajstvo ako také prežije, avšak možno nie tak úplne vo forme, v akej sme naň boli zvyknutí doteraz. Hoci inovácie neustále napredujú a aj slovenské spravodajské weby, ako napríklad Webnoviny.sk, sa prispôsobujú svetovým trendom, je možné, že príde revolúcia. Napríklad taká, že spravodajstvo nebudú tvoriť profesionálni žurnalisti, ale bude syntézou správ, postrehov, statusov a názorov veľkej skupiny verejnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok